Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 4 βασικές αρχές που ακολουθούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που επενδύουν το ορθό γίνονται ανώμαλα και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Επειδή τα συμπτώματα συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να προχωρήσει ο καρκίνος, είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το επίπεδο κινδύνου σας για τον συγκεκριμένο καρκίνο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνετε σε καθημερινή βάση.

Ο δρ. Anton Bilchik, χειρουργός ογκολόγος και πρόεδρος του τμήματος Γενικής Χειρουργικής στο Providence Saint John’s Health Center και επικεφαλής ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Saint John’s της Καλιφόρνια, παρέχει μερικές βασικές συμβουλές για να μειώσουμε όλοι τον κίνδυνο γι’ αυτόν τον δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι να κάνετε για να μειωθεί ο κίνδυνος

1. Διατροφή και υγιές βάρος

Ο δρ. Bilchik λέει ότι ο έλεγχος του βάρους σας είναι σημαντικό μέρος της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου: «Οι ασθενείς που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Η αιτία μπορεί να σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κακό έλεγχο της γλυκόζης, που μπορεί να διεγείρουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν».

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το βάρος σας είναι μέσω ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα: «Υπάρχουν στοιχεία άμεσης συσχέτισης μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων, του κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του εν λόγω καρκίνου».

2. Ασκηθείτε περισσότερο

Εκτός από την κατανάλωση πιο υγιεινών γευμάτων, ο δρ. Bilchik συνιστά την τακτική σωματική δραστηριότητα ως μέσο μείωσης του κινδύνου καρκίνου: “Η άσκηση θεωρείται αντιφλεγμονώδης και έχει επίσης θετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και στα βακτήρια του σώματός μας, που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου”.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης εβδομαδιαίως ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, κατά προτίμηση κατανεμημένη σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

3. Τακτικές εξετάσεις

Ο δρ. Bilchik λέει ότι ένας άλλος από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτείτε από μια απειλητική για τη ζωή περίπτωση καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να κάνετε τακτικές εξετάσεις: «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση μειώνει τον κίνδυνο, επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά ως ένας προκαρκινικός πολύποδας που μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Οι τρέχουσες συστάσεις είναι ότι όλα τα άτομα οι άνω των 45 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτική κολονοσκόπηση”.

4. Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Τέλος, ειδικοί από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) λένε ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι, και οι δύο, συνήθειες που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και συμβουλεύουν να τα εγκαταλείψουμε και τα δύο: “Οι άνθρωποι που καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν να αναπτύξουν και να πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού (…) το καλύτερο είναι να μην πίνουν και καθόλου αλκοόλ”.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι ακόμα κι αν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, εξακολουθεί να είναι ευεργετικό για τον κίνδυνο καρκίνου να περιορίσετε την πρόσληψή σας σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Πηγές: https://www.cancer.org, https://www.cancer.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί το σεξ να προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη;

Καρκίνωμα NUT: Συμπτώματα και σε ποια σημεία του σώματος εκδηλώνεται – Ποια η πρόγνωση για τους ασθενείς

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 29% αυξημένος κίνδυνος για τους άντρες που τρώνε αυτό

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο 7 διαφορετικών καρκίνων. Ποιες είναι οι επικίνδυνες ποσότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν