Καρκίνος του νεφρού: Έγκριση νέου συνδυασμού φαρμάκων στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
πόνος στη μέση
Μία νέα συνδυασμένη θεραπεία, που συμπεριλαμβάνει την ανοσοθεραπεία pembrolizumab, εγκρίθηκε για διάθεση στους Ευρωπαίους πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του νεφρού.

Ο προχωρημένος καρκίνος του νεφρού είναι ένας επιθετικός καρκίνος. Για την αντιμετώπισή του εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων. Πρόκειται για τον συνδυασμό της ανοσοθεραπείας pembrolizumab με τον αναστολέα axitinib (αξιτινίμπη), που εγκρίθηκε ως θεραπείας 1ης γραμμής.

Η έγκριση αφορά τους ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ανεξαρτήτως ομάδας κινδύνου (IMDC Risk Group).

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος του νεφρού. Αντιπροσωπεύει το σχεδόν 90% των περιστατικών της νόσου. Ο συγκεκριμένος καρκίνος του νεφρού είναι περίπου δύο φορές συχνότερος στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του συμπεριλαμβάνουν:

  • Το κάπνισμα
  • Την παχυσαρκία
  • Την έκθεση σε χημικά στον χώρο εργασίας
  • Την έκθεση σε ορισμένες ουσίες
  • Την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο καρκίνος του νεφρού διαγνώσθηκε το 2018 σε 403.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κόστισε επίσης τη ζωή 175.000 ασθενών. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι το 2018 διαγνώσθηκαν 136.500 νέες περιπτώσεις και σημειώθηκαν 54.700 θάνατοι.

Μείωση του κινδύνου θανάτου

Η ευρωπαϊκή έγκριση του συνδυασμού pembrolizumab-axitinib βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης KEYNOTE-426. Η μελέτη αυτή κατέδειξε σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης στους ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό.

Ειδικότερα, η KEYNOTE-426 που ήταν μία μελέτη Φάσης 3, έδειξε ότι ο παραπάνω συνδυασμός μείωσε κατά 47% τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τη δραστική ουσία σουνιτινίμπη (sunitinib) σε ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Επίσης κατέδειξε βελτίωση ως προς την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) καθώς και ως προς το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) σε σύγκριση με τη σουνιτινίμπη.

«Ο προχωρημένος καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου. Η πλειονότητα των ασθενών αποβιώνουν εντός πενταετίας από τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Thomas Powles, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Barts Cancer Center.

Και συνέχισε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς στην Ευρώπη τον συνδυασμό pembrolizumab με αξιτινίμπη ως θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής».

«Σημαντικό ορόσημο»

«H έγκριση από την ΕΕ του συνδυασμού pembrolizumab με αξιτινίμπη για τη θεραπεία του προχωρημένου νεφροκυτταρικού καρκινώματος σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας έναντι αυτής της επιθετικής νόσου», δήλωσε ο Δρ. Scot Ebbinghaus, αντιπρόεδρος, κλινικός ερευνητής στα ερευνητικά εργαστήρια της MSD (MSD Research Laboratories).

«Η παροχή μίας επιπλέον θεραπευτικής επιλογής ως θεραπεία 1ης γραμμής είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με τη νόσο. Αντανακλά τη δέσμευσή μας να διευρύνουμε τη χρήση του pembrolizumab σε τομείς όπου υπάρχουν ακόμα ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες», πρόσθεσε.

Η έγκριση επιτρέπει την εμπορική διάθεση του συνδυασμού pembrolizumab με αξιτινίμπη και στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Στη μελέτη KEYNOTE-426 συμμετείχαν 861 ασθενείς από 16 χώρες του κόσμου.