Καρκίνος του μαστού: Συσκευή αυτοεξέτασης σώζει ζωές – Εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια [vids]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Η μοναδική αυτή συσκευή πήρε το όνομά της από την πολωνική εταιρεία που την ανέπτυξε, την Braster.

Το Braster είναι μια μη επεμβατική και σχετικά ανέξοδη νέα μέθοδος για την απεικόνιση και τον εντοπισμό των πρώτων σταδίων του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το εν λόγω επαναστατικό πρότζεκτ θα αρχίσει να εξαπλώνεται στην παγκόσμια αγορά μετά το πρόσφατο πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε στην Πολωνία και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Braster λειτουργεί με την παραγωγή μιας θερμογραφικής εικόνας του μαστού που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό πιθανών όγκων στο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Η εικόνα που δημιουργείται από το Braster εμφανίζεται σε μια οθόνη υγρών κρυστάλλων που δείχνει τα πιο πιθανά σημεία σε ένα μαστό, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις όγκων σε πρώιμο στάδιο.

Η ανάπτυξη και η έναρξη της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτής της τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές χιλιάδων γυναικών σε όλο τον κόσμο, καθώς ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για το 26% όλων των καρκινικών όγκων στις γυναίκες.

Μείωση των ποσοστών θνησιμότητας

Όσο νωρίτερα εντοπιστούν πιθανές ανωμαλίες στον μαστό, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επί του παρόντος, οι συμβατικές μαστογραφίες γίνονται συνήθως κάθε 2-3 χρόνια σε πολλές χώρες, αλλά αυτό δεν είναι συχνά αρκετό για να ανιχνεύσει όλες τις πιθανές μορφές καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Σε αντίθεση με τα μηχανήματα ακτίνων Χ που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μαστογραφιών, το Braster με τις θερμογραφικές απεικονίσεις δεν παράγει επιβλαβή ακτινοβολία. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι, επειδή ο εξοπλισμός δεν είναι πολύ ακριβός, οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν αυτοεξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου πιο τακτικά.

Η συσκευή, η οποία είναι εύκολη στη χρήση, δημιουργήθηκε από μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στην Βαρσοβία με επικεφαλής τον δρ Jacek Stępień.

Έναρξη της εμπορικής λειτουργίας

Οι κλινικές δοκιμές του Braster ήταν επιτυχείς και η συσκευή αναμένεται να διατεθεί στην αγορά της Πολωνίας και στην συνέχεια σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μακροπρόθεσμα, το Braster θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

“Εάν ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο αυτό βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης κατά περίπου 25%”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Jacek Stępień.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του μαστού: Πώς γίνεται η αυτοεξέταση στον μαστό [vid, pics]

Καρκίνος του μαστού: Πολλές φορές δεν υπάρχει ογκίδιο να ψηλαφίσει η γυναίκα

Καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο: Αυξάνονται τα περιστατικά στην Ελλάδα

Καρκίνος του μαστού: Στον προληπτικό έλεγχο δεν είναι αρκετή η μαστογραφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν