Καρκίνος του μαστού: Συνδυασμός φαρμάκων συρρικνώνει τους όγκους σε 11 μέρες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Ερευνητές από την Μ. Βρετανία υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων φαρμάκων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού πριν από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των καρκινικών όγκων, μπορεί να συρρικνώσει σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους όγκους, ή ακόμα και να τους εξαφανίσει (!), μέσα σε 11 ημέρες.

Συγκεκριμένα, ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του μαστού, τον HER2 (human epidermal growth factor receptor 2), είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται ή να εξαφανίζονται μετά από τη χορήγηση λαπατινίμπης και τραστουζουμάμπης. Η συνδυαστική χορήγηση των δύο αυτών ουσιών έγινε μετά τη διάγνωση και πριν από άλλες θεραπείες.

>>>Καρκίνος του μαστού – Πρόληψη: Τι πρέπει να τρώνε τα κορίτσια στην εφηβεία<<<

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτό που, αρχικά, μοιάζει σχεδόν απίστευτο. Η θεραπεία ήταν τόσο επιτυχής, οι ερευνητές άλλαξαν τον αρχικό σκοπό της μελέτης, μόλις είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον τους από το να εξετάσουν την κάθε ουσία ξεχωριστά, στο να τις εξετάσουν συνδυαστικά.

Καρκίνος του μαστού: «Απίστευτα αποτελέσματα»

“Το να εξαφανιστούν συμπαγείς καρκινικοί όγκοι μέσα σε 11 ημέρες είναι ανήκουστο (…) Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα!”, δήλωσε ανοιχτά ο δρ Nigel Bundred, καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του συνδυασμού αυτών των στοχευμένων φαρμάκων κατά του καρκίνου μπορεί να συμβάλουν στην επιστημονική “στροφή” προς μια πιο ειδική θεραπεία (τα φάρμακα ήταν αποτελεσματικά ενάντια σε έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού) δημιουργώντας νέες ιδέες και προσεγγίσεις για το πώς να “επιτεθούν” στην ασθένεια.

>>>Infographic – Καρκίνος του μαστού: Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα<<<

“Αυτή η έρευνα μας παρέχει πρωτοποριακή δυνατότητα, διότι μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε μια ομάδα ασθενών που, μέσα σε 11 ημέρες, είδαν τους όγκους τους να εξαφανίζονται αποκλειστικά με αντι-HER2 θεραπεία και, που, ενδεχομένως, δεν θα χρειαστούν μετέπειτα χημειοθεραπεία”, είπε ο δρ Budred.

Καρκίνος του μαστού: Τι έγινε στην συγκλονιστική έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 257 γυναικών στην Αγγλία με καρκίνο του μαστού τύπου HER2 από το Νοέμβριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015. Σε αυτές χορήγησαν είτε τραστουζουμάμπη και λαπατινίμπη, είτε τίποτα για 11 ημέρες μετά τη διάγνωση, αλλά πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

>>>Τα φυσικά γνωρίσματα του καρκίνου του στήθους (ΒΙΝΤΕΟ)<<<

Τα ευρήματα σε στις 130 γυναίκες που έλαβαν τον συνδυασμό φαρμάκων έδειξαν ότι η διαδικασία ήταν τόσο αποτελεσματική κατά του καρκίνου, που οι ερευνητές άλλαξαν το δεύτερο μέρος της έρευνας, δίνοντας και στις υπόλοιπες 127 γυναίκες είτε trastuzumab, είτε τα δύο άλλα φάρμακα μαζί, είτε τίποτα απολύτως.

Διαπίστωσαν ότι οι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς στο 11% των γυναικών, ενώ ένα επιπλέον 17% των όγκων συρρικνώθηκε σε μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά!

http://www.upi.com