Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

  • Iatropedia newsroom
καρκίνος του μαστού
Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού που «πλήττει» και τους άνδρες.

Ο καρκίνος του μαστού απασχολεί κυρίως τις γυναίκες. Είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε γυναίκες στις ΗΠΑ και θα επηρεάσει 1 στις 8 γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες.

Εκτιμάται ότι 2.800 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού θα διαγνωστούν σε άνδρες στις ΗΠΑ φέτος και περίπου 530 άνδρες θα πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο έχουν καλές πιθανότητες για θεραπεία.

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Τα συμπτώματα του ανδρικού καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανώδυνο εξόγκωμα ή πάχυνση στον ιστό του μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα που καλύπτει το στήθος, όπως λακκάκια, συρρίκνωση, ερυθρότητα ή απολέπιση
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως ερυθρότητα ή απολέπιση, ή μια θηλή που αρχίζει να γυρίζει προς τα μέσα
  • Εκκρίσεις από τη θηλή

καρκίνος του μαστού

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι, οι εξής:

Μεγαλύτερη ηλικία

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άνδρες άνω των 60 ετών.

Έκθεση σε οιστρογόνα

Εάν παίρνετε φάρμακα που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού

Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του μαστού, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε τη νόσο.

Σύνδρομο Klinefelter

Αυτό το γενετικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν τα αγόρια γεννιούνται με περισσότερα από ένα αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ. Το σύνδρομο Klinefelter μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των όρχεων, με αποτέλεσμα να είναι μικρότεροι από τους κανονικούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή τεστοστερόνης.

Ηπατική νόσος

Ορισμένες καταστάσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος, μπορούν να μειώσουν τις ανδρικές ορμόνες και να αυξήσουν τις γυναικείες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Παχυσαρκία και καρκίνος του μαστού

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Νόσος των όρχεων ή χειρουργική αφαίρεσή του

Η φλεγμονή των όρχεων ή η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όρχη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Μερικοί άνδρες κληρονομούν μεταλλαγμένα γονίδια από τους γονείς τους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι μεταλλάξεις σε ένα από τα πολλά γονίδια, ειδικά σε ένα γονίδιο που ονομάζεται BRCA2, σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, συζητήστε το με το γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει να συναντήσετε έναν γενετικό σύμβουλο προκειμένου να εξετάσετε το ενδεχόμενο γενετικής εξέτασης για να δείτε εάν έχετε γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Θεραπεία

Η θεραπεία του ανδρικού καρκίνου του μαστού συχνά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και του περιβάλλοντα ιστού του μαστού.

Οι γιατροί μπορούν να σας συστήσουν ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, η θεραπεία σας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, τη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής σας.