Καρκίνος του μαστού: Ποιος ο ρόλος της νυχτερινής εργασίας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας.

Η νέα έρευνα για τον καρκίνο του μαστού έρχεται να ανατρέψει παλαιότερες εκτιμήσεις μελέτης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η οποία το 2007 είχε ισχυριστεί ότι η νυχτερινή εργασία, καθώς διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι», μπορεί να αποτελεί πιθανή αιτία καρκίνου του μαστού.

>>>Καρκίνος του Μαστού: Πώς γίνεται η αυτοεξέταση στον μαστό<<<

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ρουθ Τρέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της Βρετανίας, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από δέκα μελέτες σε διάφορες χώρες, που αφορούσαν συνολικά 1,4 εκατ.γυναίκες, συγκρίνοντας όσες δεν δούλευαν ποτέ τα βράδια, με όσες έκαναν τέτοιες βάρδιες.

Διαπιστώθηκε ότι η νυχτερινή εργασία -ακόμη και αν γίνεται για χρόνια- δεν σχετίζεται καθόλου με τον καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος είναι ίδιος είτε μια γυναίκα εργάζεται τα βράδια, είτε όχι.

>>>Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να τρώει η γυναίκα από την εφηβεία<<<

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ο έλεγχος του βάρους, η αποφυγή αλκοόλ και η σωματική άσκηση μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισής του.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ