Καρκίνος του μαστού: Οι χημειοθεραπείες ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή θανάτου από COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Τα αντικαρκινικά φάρμακα, που είναι ικανά να εξασθενήσουν τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, δεν αυξάνουν την πιθανότητα λοίμωξης ή θανάτου από COVID-19 περισσότερο από ό,τι οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού που δεν υποσκάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, της μεγαλύτερης του είδους της έως τώρα, που καθησυχάζει τις αρχικές ανησυχίες ότι οι εν λόγω αντικαρκινικές χημειοθεραπείες είναι πολύ επικίνδυνες για να συνεχιστούν στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ογκολογίας Ντάγκλας Μαρκς της Ιατρικής Σχολής και του Ιατρικού Κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς και του Κέντρου Καρκίνου Perlmutter, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 3.000 γυναίκες που έκαναν θεραπεία για καρκίνο του μαστού εν μέσω πανδημίας.

Μόνο οι 64 (ποσοστό 2%) μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και από αυτές οι δέκα πέθαναν εξαιτίας της COVID-19, αριθμός χαμηλός και αναμενόμενος για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ασχέτως καρκίνου ή όχι. Όσοι ασθενείς έκαναν κυτταροτοξική χημειοθεραπεία, είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό με εκείνες που έπαιρναν άλλου είδους φάρμακα χωρίς ιδιαίτερη επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης η χημειοθεραπεία δεν αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να κάνουν θεραπεία για καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, στη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο δρ Μαρκς.

«Εφόσον οι ασθενείς συνεχίσουν να παίρνουν εύλογες προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων από τους άλλους, μπορούν να νιώθουν εμπιστοσύνη στο να συνεχίσουν το θεραπευτικό σχήμα που έχουν επιλέξει με τους γιατρούς τους», δήλωσε η καθηγήτρια ογκολογίας Σίλβια Άνταμς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στην αρχική φάση της πανδημίας η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη COVID-19 στους καρκινοπαθείς είχε οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή αποφυγή στη θεραπεία τους. Πολλοί γιατροί ανησυχούσαν μήπως η χημειοθεραπεία καθιστά τους καρκινοπαθείς πιο ευάλωτους στον κορονοϊό, κάτι που τελικά φαίνεται πως δεν συμβαίνει. Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι προς διερεύνηση βρίσκεται κατά πόσο το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση όλων των νέων παραλλαγών του κορονοϊού.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του μαστού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο Δείκτης Μάζας Σώματος στην παιδική ηλικία