Καρκίνος του μαστού: Κρίσιμη η εξατομίκευση της θεραπείας σε κάθε ασθενή ξεχωριστά

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος του μαστού
Η σύγχρονη αντιμετώπιση βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση και προσαρμογή της θεραπείας σε κάθε ασθενή.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθης νόσος στις γυναίκες και η  δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, ενώ σπανιότερα προσβάλλει και άνδρες.

καρκίνος του μαστού

Γράφει ο  Δρ. Δημήτριος Τζαννίνης

Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού και προλαμβάνεται και θεραπεύεται, ιδίως όταν διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην θεραπευτική του καρκίνου του μαστού στον τομέα της χειρουργικής, ακτινοθεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, έχουν συντελέσει, ώστε τα ποσοστά επιβίωσης των πασχόντων να αυξηθούν σημαντικά κατά τις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού θέλει ολιστική προσέγγιση σε κάθε ασθενή και προσαρμογή της θεραπείας στην δική της περίπτωση. Αν η σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή κατά του καρκίνου του μαστού μπορούσε να εκφραστεί με μία λέξη, αυτή θα ήταν η εξατομίκευση.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ο ίδιος για όλες και όλους τους ασθενείς. Έχει διαφορετική βιολογική συμπεριφορά, που ανιχνεύεται μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων. Βάσει των ευρημάτων τους, επιλέγεται και η καταλληλότερη θεραπεία για κάθε ασθενή.

Ο ρόλος του παθολόγου-ογκολόγου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του παθολόγου-ογκολόγου ιατρού αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές και να διαμορφώσει το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο, που θα έχει το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα για την ασθενή. Το πλάνο αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει:

  • Χημειοθεραπεία
  • Στοχεύουσα θεραπεία
  • Ανοσοθεραπεία
  • Ορμονική αγωγή

Ο ιατρός θα συζητήσει με την ασθενή το πλάνο της θεραπείας (διάρκεια, συχνότητα κ.λπ.), τις πιθανές παρενέργειες και πως αντιμετωπίζονται. Θα συζητήσει επίσης μαζί της για τον απώτερο σκοπό της θεραπείας, που είναι η ίαση ή ο μακροχρόνιος έλεγχος της νόσου.

Οι προαναφερθείσες θεραπευτικές δυνατότητες, σε συνδυασμό με ένα εύρος σύγχρονων χειρουργικών προσεγγίσεων, συνιστούν σημαντικές εξελίξεις που διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, κατανοώντας το μέγεθος του  προβλήματος στην ελληνική κοινωνία, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση του με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει:

  • Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση με σύγχρονη ακτινολογική απεικόνιση του μαστού (ψηφιακή μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία, υπερηχοτομογραφία)
  • Ιστολογική διάγνωση μέσω επεμβατικών ακτινολογικών πράξεων (καθοδηγούμενη βιοψία λεπτής βελόνης υπό  υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία). Λεπτομερή ανάλυση της βιολογίας του όγκου μέσω εξειδικευμένων ιστολογικών, ανοσοϊστοχημικών και μοριακών εξετάσεων)
  • Σταδιοποίηση του όγκου με λεπτομερή καθορισμό της έκτασης της νόσου (πρώιμος καρκίνος, τοπικά προχωρημένη νόσος, μεταστατική νόσος).
  • Παρουσίαση εκάστου περιστατικού στο Ογκολογικό Συμβούλιο και διεπιστημονική αντιμετώπιση του με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Συμμετέχουν ταυτοχρόνως όλες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες (χειρουργός μαστού, παθολογοανατόμος, ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος, παθολόγος-ογκολόγος, ψυχολόγος, γενετιστής).

Κατόπιν εισηγήσεως του Ογκολογικού Συμβουλίου, επιλέγεται και εφαρμόζεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας συνεχίζεται η παρακολούθηση των ασθενών. Παρέχεται επίσης φροντίδα κατ’ οίκον και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.

Ο Δρ. Δημήτριος Τζαννίνης είναι ογκολόγος-παθολόγος, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Φωτογραφία: iStock