Καρκίνος του μαστού: Ιστορική επιτυχία με ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία – Μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Βάσιμες ελπίδες επιβίωσης έχουν οι ασθενείς με επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού, καθώς μια νέα μέθοδος ανοσοθεραπείας δείχνει για πρώτη φορά στην ιστορία, ότι η ζωή μπορεί να επεκταθεί σημαντικά σε άτομα με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και από το Νοσοκομείο του Αγίου Βαρθολομαίου στην Μ. Βρετανία έδειξε, ότι χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να “συντονιστεί”, για να επιτεθεί στον τριπλά-αρνητικό καρκίνο του μαστού, επεκτείνοντας την επιβίωση του ασθενούς.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του 2018 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιατρική Ογκολογία, που έγινε στο Μόναχο, έδειξε επίσης ότι αυτή η συνδυαστική θεραπεία μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, ή την εξάπλωση του καρκίνου μέχρι και 40%!

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού συχνά επηρεάζει τις νεαρές γυναίκες, με πολλά άτομα να διαγιγνώσκονται σε ηλικία 40-60 ετών. Η τυπική θεραπεία είναι η χημειοθεραπεία, την οποία οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν γρήγορα αντίσταση. Εάν η ασθένεια εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, η επιβίωση είναι συχνά μόνο 12 έως 15 μήνες.

Η νέα θεραπεία συνδυάζει την τυποποιημένη εβδομαδιαία χημειοθεραπεία με το φάρμακο ανοσοθεραπείας atezolizumab, που χορηγείται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Ο συνδυασμός λειτουργεί με τη χημειοθεραπεία να ‘πληγώνει’ την επιφάνεια του καρκίνου όγκου, γεγονός που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να τον αναγνωρίσει καλύτερα και επομένως να καταπολεμήσει τον καρκίνο ως ξένο αντικείμενο.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, δρ. Peter Schmid, καθηγητής Ιατρικής του Καρκίνου στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και Κλινικός Διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Μαστού στο Νοσοκομείο του Αγίου Βαρθολομαίου, εξήγησε:

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι η ανοσοθεραπεία έχει ένα σημαντικό όφελος επιβίωσης Σε μια συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση, χρησιμοποιούμε χημειοθεραπεία για να αποκόψουμε τον ‘ανοσοπροστατευτικό μανδύα’ του καρκινικού όγκου, ώστε να τον ‘εκθέσουμε’ και να δώσουμε την δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να τον καταπολεμήσει».

Και πρόσθεσε: «Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, για την αναζητούμε απεγνωσμένα καλύτερες θεραπευτικές επιλογές. Είναι ιδιαίτερα τραγικό το γεγονός ότι πολλές γυναίκες προσβάλλονται σε σχετικά μικρή ηλικία. Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας μας επιτρέπει να επεκτείνουμε σημαντικά τις ζωές των ασθενών σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία της χημειοθεραπείας και μόνο”.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, αυτή η νέα θεραπεία βρίσκεται υπό εξέταση από τις υγειονομικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα είναι διαθέσιμη στο εγγύς μέλλον. Στο μεταξύ, στους ασθενείς στο νοσοκομείο του Αγίου Βαρθολομαίου με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού χορηγείται ανοσοθεραπεία σε συνεχιζόμενες δοκιμές και μελέτες.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://medicalxpress.com