Καρκίνος του μαστού: Αυτός ο 16χρονος βρήκε τρόπο να τον κάνει πιο ιάσιμο!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Ένας έφηβος πιστεύει ότι έχει λύσει το πρόβλημα του πώς να κάνει μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του μαστού πιο θεραπεύσιμη.

Ο καρκίνος του μαστού έχει έναν συγκεκριμένο υπότυπο, ο οποίο διαγιγνώσκεται σε περίπου 7.500 γυναίκες κάθε χρόνο. Πρόκειται για τον “τριπλά αρνητικό” καρκίνο του μαστού, που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις καθιερωμένες φαρμακευτικές αγωγές. Αυτός ο τύπος καρκίνου διαγιγνώσκεται στο 15% των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Πολλοί καρκίνοι του μαστού “τρέφονται” από οιστρογόνα, προγεστερόνη, ή άλλες αυξητικές ουσίες στον οργανισμό. Έτσι τα υπάρχοντα φάρμακα, όπως η ταμοξιφένη, τους καταπολεμούν με το να διακόπτουν την παροχή αυτών των ουσιών προς τον καρκινικό όγκο.

Ωστόσο, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν έχουν υποδοχείς τέτοιων ουσιών και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με έναν εξαντλητικό για την ασθενή συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας, που μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης.

Όμως, ένα 16χρονο αγόρι από το Surrey της Αγγλίας, πιστεύει ότι μπορεί να έχει την απάντηση. Ονομάζεται Krtin Nithiyandam και επινόησε έναν τρόπο για να μετατρέψει την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του μαστού, του τριπλού αρνητικού καρκίνου, σε ένα είδος, που ανταποκρίνεται στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι κάποιες γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία, ενώ άλλες χειροτερεύουν γρήγορα. Το πρόβλημα έγκειται στο αν τα καρκινικά κύτταρα είναι “διαφοροποιημένα”, ή όχι. Διαφοροποιημένα, σημαίνει ότι μοιάζουν περισσότερο με υγιή κύτταρα και έχουν την τάση να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται πολύ αργά και είναι λιγότερο επιθετικά.

Ωστόσο, όταν τα καρκινικά κύτταρα είναι “αδιαφοροποίητα”, τότε παίρνουν μια επικίνδυνη πρωτόγονη μορφή, ποτέ δεν μετατρέπονται σε αναγνωρίσιμα κύτταρα ιστού του μαστού, εξαπλώνονται γρήγορα και δημιουργούν καρκινικούς όγκους μεγάλου βαθμού.

Ο 16χρονος Krtin πιστεύει, ότι έχει βρει έναν τρόπο να “μετατρέψει” αυτά τα θανατηφόρα κύτταρα σε “διαφοροποιημένα”, αναστέλλοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ID4.

Ο έφηβος, ο οποίος πέρυσι κέρδισε την Έκθεση Επιστήμης Google, επειδή ανακάλυψε ένα τεστ για το Αλτσχάιμερ που μπορεί να εντοπίσει την ασθένεια 10 χρόνια πριν την οριστική διάγνωση, δήλωσε: “Ουσιαστικά προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να αλλάξω την μορφή εκείνων των καρκίνων που είναι δύσκολο να θεραπευθούν, σε κάτι που θα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία”.

Και πρόσθεσε: “Οι περισσότεροι καρκίνοι έχουν υποδοχείς στην επιφάνεια τους που συνδέονται με τα φάρμακα, όπως η ταμοξιφένη, αλλά ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν έχουν τέτοιους υποδοχείς, οπότε τα φάρμακα δεν λειτουργούν (…) Η πρόγνωση για τις γυναίκες με καρκίνο με αδιαφοροποίητα κύτταρα δεν είναι πολύ καλή, έτσι ο στόχος είναι να μετατρέψουμε τον καρκίνο αυτό σε μορφή που να μπορεί να αντιμετωπιστεί (…) Η πρωτεΐνη ID4 σταματά τα αδιαφοροποίητα βλαστικά κύτταρα από το να διαφοροποιηθούν. Γι’ αυτό και πρέπει να αποκλείσουμε την ID4 από το να επιτρέψει στον καρκίνο να διαφοροποιηθεί (…) Βρήκα έναν τρόπο να αδρανοποιήσουμε εκείνα τα γονίδια που παράγουν εξαρχής την πρωτεΐνη ID4”.

Ο νεαρός ανακάλυψε, επίσης, ότι ανεβάζοντας τη δραστηριότητα ενός γονιδίου καταστολής όγκου, το οποίο ονομάζεται ΡΤΕΝ , επιτρέπει στη χημειοθεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική, έτσι ώστε η συνδυαστική θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική από τα παραδοσιακά φάρμακα.

Ο Krtin μέχρι σήμερα επεξεργάζεται όλες αυτές τις θεραπείες στο σχολικό εργαστήριο του και στο σπίτι του, αλλά ελπίζει να κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών του.

http://www.telegraph.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να τρώει η γυναίκα από την εφηβεία

Καρκίνος του μαστού: Η viral φωτό στο Facebook που κάθε γυναίκα πρέπει να δει

Infographic – Καρκίνος του μαστού: Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Καρκίνος του μαστού: Μεγάλη ανακάλυψη από Έλληνα επιστήμονα