Καρκίνος του μαστού: 1 στα 4 κρούσματα μπορούν να αποφευχθούν – Τι να κάνετε

  • Ρούλα Τσουλέα
μαστού
Τα ευρήματα νέας, σημαντικής έκθεσης για τη νόσο. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να αλλάξουμε.

Ένα στα τέσσερα κρούσματα καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τις κατάλληλες προσαρμογές του τρόπου ζωής, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Περίπου ένα στα 20 περιστατικά σχετίζονται με τον μειωμένο θηλασμό και ένα στα 10 με την κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρουν. Σημαντικός αριθμός, εξ άλλου, σχετίζεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η πρόοδος στην έρευνα και την αντιμετώπιση της νόσου έχει μειώσει τη θνησιμότητα εξαιτίας της κατά 40% στις ανεπτυγμένες χώρες. Έτσι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών οι οποίες ζουν με τη νόσο. Στα τέλη του 2020, λ.χ., 7,8 εκατομμύρια γυναίκες ζούσαν με καρκίνο του μαστού με τον οποίο διαγνώστηκαν την τελευταία πενταετία.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όμως, δεν παρατηρείται ανάλογη πρόοδος. Επιπλέον, τα περιστατικά αυξάνονται διαρκώς. Οι επιστήμονες του Καίημπριτζ εκτιμούν ότι έως το 2040 θα καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 3 εκατομμύρια. Οι δε θάνατοι θα έχουν υπερβεί το 1 εκατομμύριο.

Το 2020 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 2,3 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, γράφουν σε έκθεση που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.  Στην έκθεση, παραθέτουν τις εξελίξεις στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς και τα βιώματα των γυναικών που διαγιγνώσκονται με τον πιο συχνό καρκίνο στον κόσμο.

Η πρόληψη

Όπως αναφέρουν, το 4,7% των περιστατικών στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλονται στο ότι οι γυναίκες δεν θηλάζουν τα μωρά τους. Ο θηλασμός εκτιμάται ότι μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού κατά 4% για κάθε 12 μήνες που τον εξασκεί η γυναίκα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να τρέφονται τα μωρά αποκλειστικά με θηλασμό κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους.

μαστού

Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως οι γυναίκες που πίνουν καθημερινά μόλις ένα μικρό ποτηράκι κρασί, έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 60% σε όσες πίνουν καθημερινά, πάρα πολύ.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν πως σχεδόν ένα στα δέκα περιστατικά καρκίνου του μαστού σχετίζονται με το αλκοόλ, λένε οι ειδικοί.

Ποσοστό 8% έως 13% των κρουσμάτων, εξ άλλου, οφείλεται με την παχυσαρκία, που αυξάνει τον κίνδυνο στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Ένα άλλο 2,1% σχετίζεται με τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και 0,8% με τη λήψη ορμονούχων αντισυλληπτικών.

«Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες γυναίκες θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο μας εναντίον του. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να προστατευθούν», δήλωσε ο Dr. Simon Vincent, διευθυντής Έρευνας στον βρετανικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Breast Cancer Now.

«Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η διατήρηση υγιούς βάρους και η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικά μέτρα. Ωστόσο πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο και τους τρόπους πρόληψης».

Φωτογραφία: iStock