Καρκίνος του ήπατος: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη ανοσοθεραπεία

καρκίνος του ήπατος
Την πρώτη θεραπεία που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τον προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, ενέκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων.

Πρόκειται για το φάρμακο νιβολουμάμπη (nivolumab) που εγκρίθηκε για τους πάσχοντες από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, οι οποίοι παρουσιάζουν εξέλιξη της νόσου τους ή δεν αντέχουν τη θεραπεία με άλλα φάρμακα.

Η έγκριση του nivolumab βασίσθηκε στα ευρήματα μελέτης με 154 ασθενείς η οποία έδειξε ότι οι 22 (το 14,3%) ανταποκρίθηκαν σε αυτό, παρουσιάζοντας συρρίκνωση των όγκων τους, με τους 3 (το 1,9%) να έχουν πλήρη ανταπόκριση και τους 19 (12,3%) μερική.

Αν και το ποσοστό όσων ανταποκρίθηκαν δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλό, οι ασθενείς αυτοί έχουν λιγοστές άλλες θεραπευτικές επιλογές, λένε οι ειδικοί.

Η διάρκεια της ανταπόκρισης έφθασε έως τους 38 μήνες, με το 91% από αυτούς τους ασθενείς να ανταποκρίνονται στη θεραπεία για 6 μήνες ή περισσότερο και το 55% για 12 μήνες ή περισσότερο.

Άλλο ένα 40% των συμμετεχόντων παρουσίασαν σταθεροποίηση της νόσου τους.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως αναπτύσσεται έπειτα από πολλά έτη ή δεκαετίες χρόνιας λοίμωξης με τους ιούς της ηπατίτιδας Β ή C, καθώς και έπειτα από χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, λιπώδη διήθηση του ήπατος και άλλες παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος.

Ο καρκίνος αυτός συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με συνέπεια να είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του.

Από τους ασθενείς της παρούσας μελέτης, πολλοί είχαν ενεργό ιογενή ηπατίτιδα (Β ή C), αλλά κανείς δεν είχε ταυτοχρόνως λοίμωξη και με τις δύο ηπατίτιδες. Επιπλέον, το 70% είχαν ήδη μεταστάσεις όταν εντάχθηκαν στη μελέτη.

Το nivolumab είναι εγκεκριμένο για διάφορες μορφές καρκίνου, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις εγκρίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη είναι εγκεκριμένο για το προχωρημένο μελάνωμα, τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του νεφρού, τον καρκίνο του ουροθηλίου (ουροδόχος κύστη), το κλασικό λέμφωμα Χότζκιν και ορισμένους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου, ενώ στις ΗΠΑ έχει λάβει έγκριση και για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Οι πολλαπλές εγκρίσεις βασίζονται στο ότι δεν στοχεύει γενικώς τους καρκινικούς όγκους, αλλά συγκεκριμένα μοριακά χαρακτηριστικά τους που είναι κοινά σε πολλές μορφές της νόσου. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για ανοσοθεραπεία, αλλά επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν