Καρκίνος του ενδομητρίου: «Μίνι» μήτρα… εργαστηρίου για μελέτες έφτιαξαν επιστήμονες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του ενδομητρίου
Επιστήμονες στη Βρετανία κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο μικροσκοπικά λειτουργικά μοντέλα ενδομητρίου, δηλαδή της εσωτερικής «επένδυσης» της μήτρας.

Αυτά τα οργανοειδή μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη μελέτη και κατανόηση των αρχικών σταδίων της κύησης, νόσων όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου και η ενδομητρίωση, καθώς επίσης του έμμηνου κύκλου της γυναίκας. Στην πορεία του κύκλου αυτού, η σύσταση του ενδομητρίου αλλάζει, καθώς αυτό γίνεται πιο παχύ και πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία εν αναμονή της εγκυμοσύνης. Αλλά όταν η γυναίκα δεν συλλαμβάνει, η μήτρα αποβάλλει αυτό τον ιστό, πράγμα που προκαλεί τη γυναικεία περίοδο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Μαργκερίτα Τούρκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυταρικής βιολογίας «Nature Cell Biology», κατάφεραν να καλλεργήσουν στο εργαστήριό τους ενδομήτριο, παίρνοντας κύτταρα από φυσικό ιστό ενδομητρίου.

Τα εργαστηριακά οργανοειδή διατηρήθηκαν επί αρκετούς μήνες, εμφανίζοντας παρόμοια λειτουργία γονιδίων με το κανονικό ενδομήτριο. Επίσης είχαν ίδια ορμονική λειτουργία, εκκρίνοντας πρωτεΐνες που τρέφουν το έμβρυο κατά τους πρώτους μήνες της κύησης.

«Αυτά τα οργανοειδή αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να μελετήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και κατά την αρχική φάση της εγκυμοσύνης, όταν δημιουργείται ο πλακούντας. Αυτά τα γεγονότα έως τώρα ήταν αδύνατο να μελετηθούν σε μια γυναίκα, γι’ αυτό έπρεπε να αρκεσθούμε σε μελέτες πάνω σε ζώα» δήλωσε η Τούρκο.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδομητρίωση: Τι συμβαίνει με τον ιό του έρπη που οδηγεί σε υπογονιμότητα

Ενδομητρική σπερματέγχυση ή κατευθείαν εξωσωματική γονιμοποίηση;

Τι σχέση έχει ο καφές με τον καρκίνο του ενδομητρίου – Πόσοι καφέδες είναι το όριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ