Καρκίνος του δέρματος: Το #1 σύμπτωμα που οι ασθενείς παραβλέπουν αρχικά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του δέρματος
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η χρήση αντηλιακού είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Είναι ένα απλό βήμα για να το προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, ωστόσο πολλοί δεν το κάνουν.

Αυτό, ίσως, εξηγεί το γιατί ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στον κόσμο.

Γενικά είναι σημαντικό να ξέρουμε τι σημάδια του εν λόγω καρκίνου πρέπει να αναζητήσουμε για να εντοπιστεί εγκαίρως, κάτι που είναι μεγάλης σημασίας. Αλλά ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα, συχνά αγνοείται.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στα χείλη, στα αυτιά, στο λαιμό, στο στήθος και στα χέρια, καθώς και στα πόδια στις γυναίκες. Αλλά μπορεί επίσης να σχηματιστεί σε περιοχές που σπάνια βλέπουν το φως του ήλιου, όπως στις παλάμες, κάτω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Οι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Τα βασικοκυτταρικά και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα τείνουν να εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, ενώ το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, σε κατά τα άλλα φυσιολογικό δέρμα ή σε έναν υπάρχοντα σπίλο (σ.σ. ελιά δέρματος) που γίνεται καρκινικός.

Ο κανόνας ΑΧΟΔ για να εντοπίσετε πιθανά καρκινικά στο δέρμα

Οι ακανόνιστες κρεατοελιές είναι ένα κοινό σημάδι καρκίνου του δέρματος. Το να τις παρατηρείτε τακτικά είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε τυχόν ύπουλα σημάδια προτού επιδεινωθούν. Ο οδηγός ΑΧΟΔ μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις κρεατοελιές σας και να εντοπίσετε έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος.

  • Το Α είναι για την ασυμμετρία: Ψάξτε για κρεατοελιές που είναι ασύμμετρες ή ανομοιόμορφες
  • Το Χ είναι για το χρώμα: Τα μελανώματα μπορεί να κυμαίνονται από μαύρα έως ροζ
  • Το Ο αντιστοιχεί στα όρια: Να είστε σε επιφυλακή για ακανόνιστα ή οδοντωτά περιγράμματα σε κρεατοελιές
  • Το Δ είναι για τη διάμετρο: Κρεατοελιές που είναι μεγαλύτερες από 6 χιλιοστά μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος
καρκίνος του δέρματος

Παράδειγμα κρεατοελιάς που είναι ύποπτη για καρκινική εξέλιξη

Κάτι που πολλοί αγνοούν: Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί επίσης να μοιάζει με σπυράκι

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εκδηλωθεί ως ένα εξόγκωμα που μοιάζει με σπυράκι στο δέρμα και όχι ως κρεατοελιά. Όταν συμβαίνει αυτό, πολλοί τείνουν να μην του δίνουν σημασία και να το απορρίπτουν ως σύμπτωμα. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) αναπτύσσεται αργά και μπορεί να μοιάζει με ακίνδυνο σπυράκι, ουλή ή πληγή, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πώς μπορείτε λοιπόν να προσδιορίσετε εάν ένα πρόσφατο εξόγκωμα στο δέρμα σας είναι απλώς ένα ενοχλητικό σπυράκι ή κάτι πιο σοβαρό;

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να βρει κανείς τη διαφορά ανάμεσα σε ένα σπυράκι και σε σημάδι καρκίνου του δέρματος είναι αν το εξόγκωμα εξαφανίζεται ή όχι. Ακόμα και τα πιο βαθιά σπυράκια θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο καρκίνος του δέρματος απαιτεί επαγγελματική θεραπεία. Ένα σημάδι που προκαλείται από καρκίνο του δέρματος θα μεγαλώσει και θα αλλάξει στην όψη, ενώ το μέσο σπυράκι παραμένει στο δέρμα για περίπου μια εβδομάδα και θα αρχίσει να υποχωρεί αφού το σπάσετε.

Ο καρκίνος του δέρματος δεν εκδηλώνεται πάντα στο δέρμα

Επειδή οι άνθρωποι είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις κρεατοελιές ως σύμπτωμα καρκίνου του δέρματος, μπορεί να αγνοήσουν άλλα προειδοποιητικά σημάδια. Μερικές φορές, το πρώτο σημάδι καρκίνου του δέρματος είναι μια τραχιά περιοχή κόκκινου ή καφέ δέρματος που μοιάζει με ψώρα ή κονδυλώματα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν και τα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν εξωτερικά, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια δεν εκδηλώνονται καθόλου στο δέρμα.

Το μελάνωμα κοντά στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, ενώ το μελάνωμα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ή αλλαγές στην όραση!

Η εξοικείωση με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας έγκαιρης ανίχνευσης. Ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ θεραπεύσιμος όταν διαγνωστεί έγκαιρα, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρος εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Έλεγξε λοιπόν πάντα το δέρμα σου για τυχόν αλλαγές και επισκεφτείτε έναν γιατρό αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Πηγές: https://moffitt.org, https://www.gentlecure.com, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είστε σίγουροι ότι βάζετε σωστά το αντηλιακό; Ποια σημεία του δέρματος συνήθως ξεχνάμε

Μελάνωμα: Ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος απειλεί και τους νέους

Καρκίνος του δέρματος: Τα σημάδια για κάθε διαφορετικό τύπο – Πώς φαίνεται αν έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα

Μελάνωμα: Τι πρέπει να ξέρουν ειδικά οι γυναίκες γι’ αυτόν τον καρκίνο του δέρματος