Καρκίνος των ωοθηκών: Πιο κοντά σε εξέταση που θα τον εντοπίζει με ακρίβεια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος των ωοθηκών
Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, κάτι που μπορεί να εξηγήσει το γιατί οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με αυτόν, έχουν ήδη φτάσει σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αλλά υπάρχει, πλέον, ένα τεστ που μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η τέταρτη κύρια αιτία των θανάτων από καρκίνο, αλλά σε αντίθεση με τον καρκίνο του μαστού, δεν υπάρχει κάποια εξέταση ισοδύναμη της μαστογραφίας, η οποία να μπορεί να αναζητήσει πρώιμες βλάβες στον οργανισμό. Αυτό είναι που κάνει τον καρκίνο των ωοθηκών πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Μια εξέταση αίματος, που ονομάζεται CA125, μπορεί να εντοπίσει σημάδια όγκων στις ωοθήκες, αλλά δεν είναι πολύ συγκεκριμένη και ευαίσθητη ως διαγνωστικό εργαλείο. Τα επίπεδα CA125 μπορεί να αυξηθούν όχι μόνο λόγω όγκων στις ωοθήκες, αλλά και κατά την έμμηνο ρύση και την εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το γιατί αυτό το τεστ ανιχνεύει μόνο το 60-65% των καρκίνων στις γυναίκες.

Αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η λύση μπορεί να κρύβεται σε έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο που επινόησε ο δρ Ian Jacobs και οι συνεργάτες του, σχετικά με το τεστ CA125.

Ο αλγόριθμος αυτός ενσωματώνει τις μετρήσεις του τεστ CA125 επί σειρά ετών με την ηλικία της γυναίκας σε κάθε δεδομένη στιγμή και αποδίδει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι καρκίνου τω ωοθηκών.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν 14 χρόνια και 202.000 εθελόντριες γυναίκες για να φτάσουν σε αυτό τον μοναδικό αλγόριθμο. Συνολικά, οι γυναίκες που έκαναν τακτικά τεστ CA125 με τον αλγόριθμο μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών κατά 15%, ενώ εκείνες που βασίζονταν μόνο στον υπέρηχο μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 11%.

Αυτό μπορεί να μην είναι μια στατιστικά σημαντική διαφορά, αλλά όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα αυτά για να λάβουν υπόψη τους τις γυναίκες μπορεί να είχαν ήδη καρκίνο των ωοθηκών πριν από την έναρξη της μελέτης, αλλά δεν το γνώριζαν, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τις γυναίκες που ακολούθησαν το τεστ CA125 με τον αλγόριθμο: 28%!

Η τοποθέτηση της δρ Karen Lu, επικεφαλής γυναικολογικής ογκολογίας και αναπαραγωγικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, είναι χαρακτηριστική για την σημασία αυτής έρευνας: “Περίπου στο 70% των περιπτώσεων, αν όχι ακόμα περισσότερο, βλέπουμε γυναίκες να έρχονται σε μας με πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αυτό που αυτή η μελέτη δείχνει με σαφήνεια είναι ότι με το τεστ CA125 και τον αλγόριθμο, είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τους καρκίνους σε ένα πρώιμο στάδιο. Και έτσι βλέπουμε λιγότερους θανάτους στις γυναίκες που ακολουθούν αυτήν τη μέθοδο. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει μια μελέτη σαν και αυτή, που να δείχνει ότι υπάρχει τρόπος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος να μπορεί να σώσει ζωές”.

http://time.com