Καρκίνος των ωοθηκών: Κοστίζει καθημερινά 2 ζωές στην Ελλάδα. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος των ωοθηκών
Στο 75% των περιπτώσεων η νόσος διαγιγνώσκεται όταν είναι προχωρημένη, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ελλιπώς ενημερωμένες είναι οι περισσότερες γυναίκες για τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος των ωοθηκών, καθώς γνωρίζουν μερικά από τα συμπτώματά του, αλλά αγνοούν πολλά άλλα.

Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί στην πλειονότητα των περιπτώσεων (στο σχεδόν 75%) η νόσος γίνεται αντιληπτή με μεγάλη καθυστέρηση, λένε οι ειδικοί.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι αρκετά συχνός στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO), είναι ο 17ος συχνότερος στην Ελλάδα, αλλά ο 12ος ως αιτία θανάτου από καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, σε ετήσια βάση διαγιγνώσκεται σε 1.070 γυναίκες. Κοστίζει επίσης σχεδόν 680 ζωές. Σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλλει σχεδόν 314.000 γυναίκες και κοστίζει περισσότερες από 207.000 ζωές.

Παρότι, όμως, είναι τόσο επικίνδυνος, οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν όλα τα συμπτώματά του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Σε αυτήν συμμετείχαν 522 γυναίκες από την Ιρλανδία, οι οκτώ στις δέκα εκ των οποίων παραδέχτηκαν ότι γνωρίζουν μερικά μόνο από τα πιθανά συμπτώματα.

Οι τέσσερις στις πέντε είπαν ότι ξέρουν πως προκαλεί πόνο στην κοιλιά ή/και στην πύελο. Οι τρεις στις τέσσερις αναγνώρισαν επίσης το επίμονο φούσκωμα την κοιλιά. Ωστόσο, μόνο οι μισές ήξεραν πως ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προκαλεί και εύκολο αίσθημα κορεσμού της πείνας. Και λιγότερο από το 40% γνώριζαν πως μπορεί να δυσκολέψει την κατανάλωση τροφής τις περισσότερες ημέρες.

Άλλα συμπτώματα που λίγες γυναίκες αναγνωρίζουν είναι η συχνουρία (39% των γυναικών) και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (49%).

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιρλανδικού Δικτύου Γυναικολογικής Ογκολογίας (INGO). Σύμφωνα με το δίκτυο, ο καρκίνος των ωοθηκών πρέπει να τεθεί ως υποψία όταν μία γυναίκα έχει επί 3 εβδομάδες ή περισσότερες συμπτώματα όπως:

  • Φούσκωμα/πρήξιμο στην κοιλιά που είναι έντονο, επίμονο, χωρίς αυξομειώσεις
  • Μειωμένη κατανάλωση τροφής και πιο γρήγορος κορεσμός της πείνας
  • Πόνος στην κοιλιά και την πύελο (λεκάνη) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδες
  • Αλλαγές στην ούρηση ή στις συνήθειες του εντέρου

Κάθε γυναίκα που έχει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για 3 εβδομάδες ή περισσότερες, πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό της, τονίζει το INGO.

Φωτογραφία: iStock