Καρκίνος στους όρχεις: Το βασικό σύμπτωμα και και πώς θα το εντοπίσεις μόνος σου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος στους όρχεις
Όταν ο καρκίνος στους όρχεις διαγνωστεί εγκαίρως, δηλαδή όταν εξακολουθεί να περιορίζεται μέσα στον όρχι, το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης είναι 99%.

Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανιχνευθεί όσο πιο νωρίς γίνεται. Και για να γίνει αυτό οφείλει ο (κάθε) άνδρας να γνωρίζει ποιο είναι το πιο βασικό σημάδι καθώς και το πώς οφείλει να κάνει τον έλεγχο για να το εντοπίσει μόνος του.

Με τον όρο καρκίνος στους όρχεις περιγράφουμε όλες τις κακοήθειες και ογκοπάθειες που αναπτύσσονται στους όρχεις. Η πλειοψηφία ταν αντρών δεν επισκέπτεται άμεσα τον γιατρό για εξετάσεις, ακόμα και αν αισθανθούν κάτι το μη φυσιολογικό σε έναν όρχι τους. Πολλές φορές περιμένουν να δουν «αν θα αλλάξει κάτι τις επόμενες εβδομάδες”. Αυτό είναι μεγάλο λάθος!

Το βασικό σημάδι με το οποίο εκδηλώνεται ο καρκίνος στους όρχεις

Η ασθένεια εκδηλώνεται με διόγκωση του όρχεως. Αυτό το σημάδι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αγνοείται! Άν υπάρχουν μεταστάσεις, τότε προστίθενται και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Αν ο όγκος παράγει β-HCG (ορμόνη β χοριακή) μπορεί να παρατηρηθεί γυναικομαστία (αύξηση του μεγέθους των μαστών(, κάτι, ωστόσο, που είναι ασύνηθες σε μή παχύσαρκο άνδρα.

Καρκίνος στους όρχεις: Πώς να εντοπίσεις εγκαίρως το πρόβλημα

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για κάθε άντρα να γνωρίζει πώς να κάνει αυτοεξέταση δια της αφής στους όρχεις του, προκειμένου να αντιληφθεί εγκαίρως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε την αυτοεξέταση, που χρειάζεται, είναι κατά τη διάρκεια ή μετά το μπάνιο ή το ντους, όταν το δέρμα του οσχέου είναι πιο χαλαρό.

  • Κρατήστε το πέος σας με το ένα χέρι για να μην σας εμποδίζει και με το άλλο χέρι ψηλαφήστε τον κάθε όρχι ξεχωριστά.
  • Κρατήστε τον όρχι ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δύο επόμενα δάχτυλα του χεριού σας και κυλήστε το απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
  • Έχετε το νου σας και προσπαθήστε να αισθανθείτε τυχόν σκληρά εξογκώματα ή λεία στρογγυλεμένα εξογκώματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, ή τη συνοχή των όρχεων.
  • Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο, και ο ένας να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι κάθε φυσιολογικός όρχις έχει ένα μικρό, σπειροειδή σωλήνα (επιδιδυμίτιδα) που μπορεί να τον αισθανθείτε σαν ένα μικρό εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά του όρχεως.

Επίσης, οι όρχεις έχουν αιμοφόρα αγγεία, υποστηρικτικούς ιστούς και σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα. Μερικοί άνδρες μπορεί να μπερδεύουν αυτά τα εξογκώματα με επικίνδυνους όγκους. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, ρωτήστε το γιατρό σας.

Ένας όρχις μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος για πολλούς άλλους λόγους εκτός από τον καρκίνο. Άλλα μη-καρκινικά προβλήματα, όπως η υδροκήλη και η κιρσοκήλη, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν οιδήματα ή εξογκώματα γύρω από έναν όρχι. Είναι εύκολο να συγχέουν οι άνδρες αυτά με έναν όγκο. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε και πάλι το γιατρό σας.

Συν τω χρόνω θα μάθετε τι είναι φυσιολογικό για σας, όταν ψηλαφίζετε τους όρχεις σας και σταδιακά θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε αν και πότε κάτι είναι διαφορετικό.

Πηγές: http://www.medicinenet.com, http://www.health24.comhttp://www.cancer.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν