Καρκίνος Στομάχου: Ποιες είναι οι νέες θεραπείες;

  • Iatropedia
O καρκίνος στομάχουν αποτελεί τον έβδομο κατά σειρά καρκίνο που προσβάλει τους περισσότερους ανθρώπους. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή αλλά και η ανθυγιεινή διατροφή είναι οι παράγοντες οπυ ενοχοποιούνται. Μάθετε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιοες είναι οι νέες θεραπείες.

Γράφει ο Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος

Οι κύριες επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου στομάχου περιλαμβάνουν:

Χειρουργική Εξαίρεση

Ακτινοθεραπεία

Χημειοθεραπεία

Στοχευμένη θεραπεία

Ενδοσκοπικές θεραπείες

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, διαφορετικές επιλογές μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ή σε συνδυασμό.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με άλλες μορφές θεραπείας, όπως η χημειοθεραπεία (χημειο) και / ή χειρουργική επέμβαση, για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

Μετεγχειρητικά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία: επί διηθητικής νόσου, διηθημένων λεμφαδένων, υπολειπόμενης νόσου, θετικών χειρουργικών ορίων ή/και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου (λεμφαγγειακής και περινευριδικές διηθήσεις, ηλικία

Η Ακτινοθεραπεία ειδικά όταν συνδυάζεται με χημειοθεραπεία φάρμακα, όπως η 5-FU – μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την υποτροπή του καρκίνου μετά από χειρουργική επέμβαση και προσφέροντας έτσι καλύτερο τοπικό έλεγχο και ποσοστά επιβίωσης.

Ριζικά, συνδυασμένη με χημειοθεραπεία, σε ανεγχείρητη νόσο

Ανακουφιστικά για την ανακούφιση του άλγους, αιμορραγίας ή αποφράξεως.

Η εξωτερική Ακτινοθεραπεία είναι ο τύπος της θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου. Αυτή η θεραπεία εστιάζει την ακτινοβολία από ένα μηχάνημα έξω από το σώμα. Συχνά, ειδικοί τύποι εξωτερικής ακτινοβολίας, όπως η τρισδιάστατη σύμμορφη θεραπεία με ακτινοβολία (3D-CRT) και η διαμορφωμένης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT) χρησιμοποιούνται με σκοπό την πιο σύμμορφη θεραπεία και τον περιορισμό της βλάβης των γύρω φυσιολογικών ιστών, επιτυγχάνοντας χαμηλότερο προφίλ τοξικότητας της θεραπείας.

Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος,

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Τμήματος TomoTherapy Ιατρόπολις

 

 

Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος,

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Τμήματος

http://www.iatropoli.gr/gr/

http://www.actino-oncology.com/