Καρκίνος στα παιδιά: Σημαντική βελτίωση στην επιβίωση των μικρών ασθενών – Νέα έκθεση
Ο καρκίνος στα παιδιά έχει σήμερα περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να νικηθεί, καθώς η πρόοδος της Ιατρικής τον καταπολεμά αποτελεσματικά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου (AACR).
Στην πρώτη του είδους έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι κατά μέσον όρο η πενταετής επιβίωση των παιδιών με καρκίνο είναι πια 87%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 63% που ήταν στα μέσα της δεκαετίας των ’70.
Αποτέλεσμα αυτής της βελτίωσης είναι ότι ο καρκίνος στα παιδιά κοστίζει πλέον πολύ λιγότερες ζωές. Οι θάνατοι εξαιτίας του μειώθηκαν κατά 57% μεταξύ 1970 και 2000 και κατά ένα επιπλέον 19% μεταξύ 2001 και 2023.
Η «πενταετής επιβίωση» στον καρκίνο σημαίνει το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι μελέτες δείχνουν πως εάν ο καρκίνος δεν έχει υποτροπιάσει έως τότε, τυπικά δεν επανεμφανίζεται. Ωστόσο δεν ισοδυναμεί με ίαση διότι υπάρχει μία πιθανότητα υποτροπής στο μέλλον.
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι σπάνιος αλλά αβάσταχτος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι κάθε χρόνο σχεδόν 400.000 παιδιά και έφηβοι (ηλικίες έως και 19 ετών) αναπτύσσουν κάποια μορφή καρκίνου. Οι συχνότερες μορφές είναι:
- Οι λευχαιμίες
- Οι όγκοι εγκεφάλου
- Τα λεμφώματα
- Συμπαγείς όγκοι, όπως το νευροβλάστωμα και ο όγκος Wilms
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, ο καρκίνος στα παιδιά αντιμετωπίζεται καλύτερα παρά ποτέ, καθώς αναπτύσσονται ολοένα περισσότερες και καλύτερες θεραπείες. Στις ΗΠΑ, λ.χ., εγκρίθηκαν μεταξύ 2015 και 2025 για τους παιδιατρικούς καρκίνους:
- Πάνω από 20 στοχευμένες θεραπείες
- Πάνω από 10 ανοσοθεραπείες
Μάλιστα ο ρυθμός έγκρισης νέων φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά. Την περίοδο 2012-2016 το 6% των αντινεοπλασματικών (αντικαρκινικών) φαρμάκων που εγκρίθηκαν προορίζονταν για παιδιά με καρκίνο. Την περίοδο 2017-2021, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν 14%.
Και προκλήσεις
«Με την έκθεση αυτή επισημαίνουμε την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί εναντίον των καρκίνων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας», δήλωσε η επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής της έκθεσης Dr. Elaine Mardis, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Ταυτοχρόνως παραθέτουμε τις προκλήσεις που ακόμα αντιμετωπίζουμε».
Σύμφωνα με την έκθεση, μία από τις μεγαλύτερες εναπομένουσες προκλήσεις είναι ο ιδιαιτέρως αυξημένος κίνδυνος μελλοντικών προβλημάτων υγείας.
Ο καρκίνος στα παιδιά σχετίζεται με την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός χρονίου προβλήματος υγείας μετά την ενηλικίωση, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο καθαυτή ή με τη θεραπεία της.
Τέτοιου είδους χρόνια προβλήματα υγείας αναπτύσσει το 60% έως 90% των παιδιών που νικούν τον καρκίνο. Έως την ηλικία των 50 ετών, όσοι έχουν ιστορικό καρκίνου της παιδικής ηλικίας έχουν κατά μέσον όρο διπλάσια χρόνια προβλήματα υγείας απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους.
Μία άλλη μεγάλη πρόκληση είναι το γεγονός ότι ορισμένοι καρκίνοι στα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ορισμένα γλοιώματα και σαρκώματα εξακολουθούν να κοστίζουν πολλές ζωές. Η πενταετής επιβίωσή τους είναι κάτω από 25%, σύμφωνα με την έκθεση.
Γι’ αυτούς τους τύπους, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις και στρατηγικές, τόνισε η Dr. Mardis.
Υπάρχουν επίσης μεγάλες ανισότητες στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στα παιδιά. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη στα παιδιά των μειονοτικών ομάδων, σε όσα ζουν σε αγροτικές περιοχές και σε όσα ζουν σε φτωχές κοινότητες. Αυτό σχετίζεται σημαντικά με το γεγονός ότι συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε ογκολογικά κέντρα και κλινικές μελέτες.
Φωτογραφία: iStock




