Καρκίνος: Μην αναβάλλετε τις προληπτικές εξετάσεις. Συστάσεις από τον ΠΙΣ

  • Iatropedia newsroom
ΠΙΣ
Οδηγίες προς τους πολίτες για τον καρκίνο εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Συνιστά να μην καθυστερούμε τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο, από φόβο για τον νέο κορωνοϊό, διότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την χαλάρωση που παρατηρείται στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ενδιαφέρον των συστημάτων Υγείας μονοπωλεί τον τελευταίο χρόνο ο νέος κορωνοϊός, αλλά ο καρκίνος ήταν και παραμένει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι ο καρκίνος κοστίζει ετησίως τη ζωή σχεδόν 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία 20ετία στη διάγνωση και τη θεραπεία με:

  • Τους βιολογικούς παράγοντες και τις εξατομικευμένες θεραπείες
  • Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα διάγνωσης
  • Τα ρομποτικά συστήματα λεπτομερούς καθοδήγησης σε χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες

Στη χώρα μας, τα νέα περιστατικά καρκίνου υπερβαίνουν ετησίως τις 60.000. Επιπλέον, σχεδόν 30.000 συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους εξαιτίας των διαφόρων μορφών της νόσου.

Οι αριθμοί παίρνουν νέα διάσταση εν καιρώ πανδημίας. «Με άϋλη παραπομπή και άϋλη συνταγογράφηση δεν είναι δυνατόν να προληφθούν ύπουλες μορφές καρκίνου. Αυτές μπορεί να εντοπίσει μόνο το έμπειρο ιατρικό μάτι και να αποκαλύψει η συζήτηση γιατρού-ασθενούς με λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού», υπογραμμίζει ο ΠΙΣ.

Ωστόσο οι πολίτες φοβούνται να πλησιάσουν ιατρεία και νοσοκομεία, αν δεν νιώθουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και είναι βέβαιον ότι το επόμενο διάστημα  έρευνες θα καταγράψουν αύξηση των περιστατικών που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στο γιατρό.

Τι πρέπει να κάνουμε

Ο ΠΙΣ συνιστά στους πολίτες να μην αμελούν:

  • Τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και PAP test για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες)
  • Την κολονοσκόπηση μετά τα 55
  • Την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος
  • Την διερεύνηση κάθε νέου, επίμονου συμπτώματος ή πόνου από ειδικό γιατρό.

Ο ΠΙΣ συνιστά επίσης να δημιουργηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες από το σύστημα Υγείας, ώστε κανείς -έστω και ύποπτος για κακοήθεια- να μην περιμένει επί εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο εξαιτίας της πανδημίας. «Η Πολιτεία φρόντισε το προηγούμενο διάστημα, ώστε τα απολύτως αναγκαία χειρουργεία να διεξάγονται άμεσα. Αλλά υπάρχουν και χειρουργεία εν πολλοίς διερευνητικά ή όχι τόσο έκτακτα που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής διότι μπορεί να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.