Καρκίνος λεπτού εντέρου: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;

  • Iatropedia
Ο καρκίνος του λεπτού εντέρου είναι από τα πιο σπάνια είδη καρκίνου, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 2% όλων των καρκίνων του γαστρεντερικού. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς πως το λεπτό έντερο είναι το μεγαλύτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η έρευνα για την κατανόηση της νόσου και την πρόγνωση αναφορικά με την επιβίωση των ασθενών είναι περιορισμένη εξαιτίας των λίγων περιστατικών και των διαφορετικών τύπων του καρκίνου που εντοπίζονται στο λεπτό έντερο. Ο κάθε τύπος έχει τη δική του ξεχωριστή κλινική συμπεριφορά και διαφορετική προσέγγιση θεραπείας. Το αδενοκαρκίνωμα είναι ο πιο συχνός τύπος στις Δυτικές χώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του λεπτού εντέρου;

Συχνά το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, ο οποίος ξεκινάει ή χειροτερεύει μετά το φαγητό. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει μπορεί να εμποδίζεται η διέλευση των τροφών μέσα από τον πεπτικό σωλήνα. Επιπλέον, ο όγκος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, δηλαδή να φράξει το έντερο και έτσι να μην προωθείται το περιεχόμενο στο εσωτερικό του. Αυτό οδηγεί σε έντονο πόνο με ναυτία και εμετό.

Σπάνια ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει διάτρηση, δηλαδή να δημιουργήσει μια τρύπα στο τοίχωμα του εντέρου επιτρέποντας στο περιεχόμενο του εντέρου να περάσει στην κοιλιά.

Τα συμπτώματα της διάτρησης περιλαμβάνουν ξαφνικό έντονο πόνο, ναυτία και έμετο. Επιπλέον, ο καρκίνος μπορεί να αρχίσει να αιμορραγεί μέσα στο έντερο. Εάν η αιμορραγία είναι αργή οδηγεί σε αναιμία με συμπτώματα αδυναμίας, κόπωσης και ωχρότητας. Εάν η αιμορραγία είναι ταχεία τα κόπρανα γίνονται μαύρα και ο ασθενής αισθάνεται λιποθυμία ή μπορεί ακόμα και να λιποθυμήσει.

Εάν εμφανίζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχετε καρκίνο του λεπτού εντέρου. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να βρεθεί η αιτία και να θεραπευτεί.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';