Καρκίνος: Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία

  • Ρούλα Τσουλέα
χημειοθεραπεία
Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ογκολόγοι.

Έναν αλγόριθμο ο οποίος προβλέπει την ανταπόκριση του καρκίνου στη χημειοθεραπεία, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών, βασίζονται σε πολύπλοκους μοριακούς μηχανισμούς για να αναπαράγουν το DNA τους και να πολλαπλασιαστούν. Οι περισσότερες χημειοθεραπείες δρουν διαταράσσοντας την αναπαραγωγή του DNA στα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η επιτυχία αυτής της δράσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα γονίδια των καρκινικών όγκων. Ωστόσο, το τεράστιο πλήθος μεταλλάξεων που εντοπίζονται στους όγκους, έχει καταστήσει δύσκολη υπόθεση την πρόβλεψη της αντίστασης στα φάρμακα.

Στην πραγματικότητα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες στη μάχη κατά του καρκίνου.

Για να προβλέπουν πότε ο καρκίνος θα αντισταθεί στη χημειοθεραπεία, οι επιστήμονες του UCSD διερεύνησαν πώς οι πολυάριθμες γενετικές μεταλλάξεις επηρεάζουν συλλογικά την αντίδραση ενός όγκου στα φάρμακα που εμποδίζουν την αντιγραφή του DNA στα ταχέως διαιρούμενα καρκινικά κύτταρα.

Με βάση τα ευρήματά τους δημιούργησαν τον νέο αλγόριθμο, τον οποίο δοκίμασαν σε όγκους του τραχήλου της μήτρας. Το 35% των καρκίνων του τραχήλου είναι ανθεκτικό στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Ο αλγόριθμος μπόρεσε να εντοπίσει τους όγκους που ήταν ευάλωτοι στη χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα βελτιωμένες εκβάσεις στις ασθενείς. Μπόρεσε επίσης να εντοπίσει με ακρίβεια εκείνους που ήταν πιθανότερο να αντισταθούν στα φάρμακα. Τέλος, ήταν σε θέση να ανιχνεύσει μεγάλο μέρος του υποκείμενου μοριακού μηχανισμού που οδηγεί στην ανθεκτικότητα.

Η πρωτοποριακή αυτή μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Discovery.

Φωτογραφία: iStock