Καρκίνος: 2,3 εκατ. γυναίκες πεθαίνουν πρόωρα λόγω των ανισοτήτων σε πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία

  • Ρούλα Τσουλέα
γυναίκες
Τα ευρήματα μεγάλης ανάλυσης και νέας έρευνας της κορυφαίας ιατρικής επιθεώρησης The Lancet.

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων αφήνουν πολλές γυναίκες εκτεθειμένες σε σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και πλήττουν την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες για την υγεία και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Νέα μελέτη  αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα από καρκίνο 2,3 εκατομμύρια γυναίκες σε 185 χώρες του κόσμου. Από τις γυναίκες αυτές, το 1,5 εκατομμύριο θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν ήταν καλύτερα ενημερωμένες για την πρόληψη και τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου.

Επιπλέον, 800.000 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί εάν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή ογκολογική φροντίδα.

Tο 2020 σχεδόν 1,3 εκατομμύριο γυναίκες, ηλικίας 30-69 ετών, υπέκυψαν στους τέσσερις κυριότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο:

  • Το κάπνισμα
  • Το αλκοόλ
  • Την παχυσαρκία
  • Τις λοιμώξεις

Οι πιθανές αιτίες

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Global Health, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος.

Στο αφιέρωμα οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι επιπτώσεις από αυτούς τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου είναι ευρέως υποτιμημένες.  Μελέτη του 2019, λ.χ., έδειξε πως μόνο το 19% των γυναικών που έκαναν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στη Βρετανία, γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξή του.

Στο αφιέρωμα επισημαίνεται ότι η ανισότητα μεταξύ των φύλων και οι διακρίσεις επηρεάζουν:

  • Τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο
  • Την ικανότητά τους να αναζητήσουν και να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα για τον καρκίνο

Επιπλέον, έχουν οδηγήσει σε ένα μη αμειβόμενο εργατικό δυναμικό φροντίδας που είναι κυρίως γυναίκες, εμποδίζοντας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην έρευνα και τη χάραξη πολιτικής για τον καρκίνο.

Μεγαλύτερος έλεγχος

Τονίζεται ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο στις γυναίκες. Επιπλέον, ολοένα περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ εμπορικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κυρίως από γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Τέτοια προϊόντα είναι ορισμένοι τύποι εμφυτευμάτων στήθους, προϊόντα λεύκανσης του δέρματος και ισιωτικές κρέμες μαλλιών (hair relaxers).

Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Όταν, εξ άλλου,  η ασθενής με καρκίνο ανήκει σε μειονότητα ή έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόσθετες προκλήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Lancet