Κάνναβη: Τι βρήκαν οι επιστήμονες ότι προκαλεί σε καρδιά και εγκέφαλο

  • Ρούλα Τσουλέα
κάνναβη
Τι δείχνουν δύο νέες, μεγάλες μελέτες για την κάνναβη. Τι αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους. Δύο νέες μελέτες, όμως, υποδηλώνουν ότι η συστηματική χρήση της μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε παραθέτει δύο από τις μελέτες που θα ανακοινωθούν σε επερχόμενο συνέδριό της.

Η μία από αυτές έδειξε ότι η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό ισχύει ακόμα κι όταν συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Στη δεύτερη μελέτη, ηλικιωμένοι εθελοντές με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. διαβήτης τύπου 2, υπέρταση) που χρησιμοποιούσαν κάνναβη είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να υποστούν οξύ καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η τακτική χρήση κάνναβης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρει η AHA.

Τα ευρήματα αυτά θα ανακοινωθούν στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 που θα  διεξαχθεί 11-13 Νοεμβρίου 2023. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από επιστημονική αξιολόγηση.

Όπως εξηγεί η ΑΗΑ, παρότι η χρήση της κάνναβης γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής, το πώς επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένο. Περισσότερα στοιχεία δίνουν οι δύο νέες μελέτες.

Η πρώτη μελέτη

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη σε 156.999 άτομα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «All of Us», που χρηματοδοτούν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας εθελοντής δεν έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο, όπου ανέφεραν εάν και πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν κάνναβη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί σχεδόν 4 χρόνια (45 μήνες). Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 54 έτη. Το 61% ήταν γυναίκες.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, το σχεδόν 2% των συμμετεχόντων (2.958 εθελοντές) εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια. Όσοι καθημερινά χρησιμοποιούσαν κάνναβη είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν.

Όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μειώθηκε στους εθελοντές αυτούς στο 27%. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η στεφανιαία νόσος είναι ένα «μονοπάτι» μέσω του οποίου μπορεί να οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια η καθημερινή χρήση της κάνναβης.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές συνυπολόγισαν και τους άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως:

  • Ο τύπου 2 διαβήτης
  • Η υπέρταση
  • Η αυξημένη χοληστερόλη
  • Η παχυσαρκία

Η δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη εξετάστηκαν οι ιατρικοί φάκελοι ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) που νοσηλεύονταν για διάφορους λόγους στα νοσοκομεία. Οι ερευνητές εστίασαν σε όσους είχαν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αλλά δεν κάπνιζαν κανένα προϊόν καπνού. Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που είχαν ήταν:

  • Υπέρταση ή
  • Υψηλή χοληστερόλη ή
  • Τύπου 2 διαβήτης

Οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν κάνναβη με όσους έκαναν χρήση. Ειδικότερα ήταν:

  • 28.535 χρήστες κάνναβης
  • 10,6 εκατομμύρια ηλικιωμένοι που δεν έκαναν χρήση

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 13,9% των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούσαν κάνναβη έπαθαν κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο ενόσω νοσηλεύονταν. Οι χρήστες κάνναβης είχαν υψηλότερα ποσοστό εμφράγματος (7,6% έναντι 6% στους μη-χρήστες). Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να μεταφερθούν σε άλλα νοσηλευτικά κέντρα (28,9% έναντι 19%).

Στους ηλικιωμένους που έκαναν χρήση, οι κυριότεροι προάγγελοι σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου ήταν η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους με καρδιαγγειακά προβλήματα. «Οι γιατροί πρέπει να τους ρωτούν αν καπνίζουν κάνναβη, όταν λαμβάνουν το ιστορικό τους. Όχι γενικώς και αορίστως αν καπνίζουν, διότι οι περισσότεροι θα απαντήσουν μόνο για το συμβατικό τσιγάρο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Avilash Mondal, από το Νοσοκομείο Nazareth στη Φιλαδέλφεια.

Φωτογραφία: iStock