Κάνετε αυτό το απλό τεστ για να δείτε αν κινδυνεύετε να πάθετε άνοια την επόμενη πενταετία

  • Ρούλα Τσουλέα
άνοια
Το τεστ ανέπτυξαν επιστήμονες από τον Καναδά. Υπολογίζει τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η άνοια είναι μία από τις μάστιγες της σύγχρονης εποχής. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι την εκδηλώνουν και ολοένα περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε πόσο δύσκολο να είναι να βλέπεις έναν αγαπημένο άνθρωπο να χάνεται σταδιακά μπροστά στα μάτια σου.

Η συχνότερη αιτία της, αλλά όχι και η μοναδική, είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Οι πιθανότητες αναπτύξεώς της επηρεάζονται από τα γονίδια, τις συνήθειές μας και την υποκείμενη κατάσταση της υγείας μας. Ρόλο παίζει και η ηλικία, ενώ η ιατρική έρευνα έχει καταδείξει ποικίλους άλλους παράγοντες που μπορεί να δράσουν επιβαρυντικά ή προστατευτικά.

Ακόμα κι αν κάποιος γνωρίζει όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι δύσκολο να υπολογίσει από μόνος του πόσο κινδυνεύει να εκδηλώσει άνοια. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα, στον Καναδά, δημιούργησαν ένα online εργαλείο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει.

Σε αυτό, θέτουν μία σειρά από ερωτήματα που αφορούν όλες τις βασικές παραμέτρους – από το φύλο, την ηλικία και το σωματικό βάρος έως την διατροφή και την άσκηση. Περιέχει επίσης ερωτήσεις για το μορφωτικό επίπεδο, τις ξένες γλώσσες που τυχόν μιλάμε, την κατάσταση της υγείας.

Το τεστ έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους ηλικίας 55 ετών και άνω, διότι η άνοια είναι συχνότερη στις προχωρημένες ηλικίες. Είναι επίσης σχεδιασμένο για ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με αυτήν, ούτε κατοικούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των επιστημόνων που ονομάζεται Project Big Life. Οι ερευνητές την δημιούργησαν αναζητώντας «έναν τρόπο για να δείξουν πως η ιατρική έρευνα και οι πολιτικές δημόσιας υγείας επηρεάζουν τους ανθρώπους, τις οικογένειες και την κοινότητά τους».

Δεν κάνει διάγνωση

Για να κάνετε το τεστ πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας 5-10 λεπτά, αναλόγως με το επίπεδο των αγγλικών σας. Όταν το ολοκληρώσετε, υπολογίζει επιτόπου τον κίνδυνο άνοιας που διατρέχετε.

Το τεστ είναι αμιγώς ενημερωτικό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαγνωστεί η άνοια ούτε για να θεραπευτεί. Αναλόγως με τις απαντήσεις που δώσατε, στο τέλος κάνει εισηγήσεις για βελτιώσεις στον τρόπο ζωής που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο και να ωφελήσουν γενικώς την υγεία σας. Αν σας προβληματίσει το επίπεδο του κινδύνου, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Το τεστ αρχίζει με το φύλο και την ηλικία σας. Ύστερα θα απαντήσετε σε ερωτήματα για τον τρόπο ζωής σας και θα δώσετε κοινωνικές και δημογραφικές πληροφορίες. Στο τέλος θα συμπληρώσετε και στοιχεία για την υποκείμενη υγεία σας. Για να μπείτε στο τεστ πατήστε ΕΔΩ.

Φωτογραφία: iStock