Καμπανάκι στις ΗΠΑ: Εξαπλώνεται ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικρόβιο των εντέρων

  • Ρούλα Τσουλέα
σιγκέλλα
Το μικρόβιο είναι η σιγκέλλα και προκαλεί έντονη διάρροια (μερικές φορές με αίμα), πυρετό και πόνο στην κοιλιά

Προειδοποίηση προς τους πολίτες για αυξημένη διασπορά ενός πολυανθεκτικού στα αντιβιοτικά βακτηρίου, εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Το βακτήριο λέγεται σιγκέλλα και μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως αναφέρουν τα CDC, η σιγκέλλα είναι ένα εντεροβακτήριο. Το 2022 το περίπου 5% των λοιμώξεων από σιγκέλλα (σιγκέλλωση) που αναφέρθηκαν στη χώρα οφειλόταν σε πολυανθεκτικό στέλεχος (XDR). Λίγα χρόνια νωρίτερα, όμως (το 2015) το εν λόγω στέλεχος δεν κυκλοφορούσε καθόλου στις ΗΠΑ.

Τα CDC τονίζουν ότι για το συγκεκριμένο πολυανθεκτικό στέλεχος οι αντιμικροβιακές θεραπείες είναι περιορισμένες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να διασπείρει σε άλλα βακτήρια των εντέρων τα γονίδια που το καθιστούν ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Όπως εξηγούν τα Κέντρα, η σιγκέλλα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο με την στενή επαφή. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της εντεροστοματικής οδού (αν κάποιος πάει στην τουαλέτα, δεν πλύνει καλά τα χέρια του και τα φέρει στο στόμα του). Εμμέσως μπορεί να μεταδοθεί και μέσω μολυσμένης τροφής, νερού και άλλων οδών.

Η μόλυνση ενός ατόμου από σιγκέλλα προκαλεί οξεία εντερική λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται με:

  • Φλεγμονώδη διάρροια, μερικές φορές με αίμα
  • Πυρετό
  • Κράμπες στην κοιλιά
  • Τεινεσμό (αίσθημα ατελούς κένωσης των εντέρων)

Ποιοι κινδυνεύουν

Το βακτήριο υπάρχει στις διαρροϊκές κενώσεις των ασθενών όσο καιρό νοσούν, αλλά και για 1-2 εβδομάδες αργότερα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εκείνα που περισσότερο κινδυνεύουν να μολυνθούν είναι τα νήπια (ηλικίες 1-4 ετών), επειδή δεν έχουν ακόμα μάθει καλά τους κανόνες υγιεινής. Τα μέλη της οικογένειάς τους και οι σύντροφοί τους στο παιχνίδι επίσης είναι άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης.

Ωστόσο τα CDC αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένες λοιμώξεις από πολυανθεκτική σιγκέλλα σε ορισμένους πληθυσμούς ενηλίκων, όπως:

  • Στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες
  • Στους αστέγους
  • Στους φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS
  • Σε διεθνείς ταξιδιώτες, ιδίως από χώρες με χαμηλά επίπεδα υγιεινής

Πότε χορηγούνται αντιβιοτικά

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια διαρροϊκή νόσο. Έτσι χρειάζονται μόνο υποστηρικτική φροντίδα και αναπλήρωση των υγρών που χάνουν με τη διάρροια, λένε τα CDC. Μπορεί όμως να περάσουν αρκετοί μήνες πριν επανέλθουν πλήρως οι συνήθειες του εντέρου.

  • Αντιβιοτική αγωγή μπορεί να χορηγηθεί εάν η διαρροϊκή νόσος είναι σοβαρή ή όταν κριθεί απαραίτητο:
  • Να συντομεύσει η ανάρρωση (κατά σχεδόν 2 ημέρες) ή

Να μειωθούν οι πιθανότητες να διασπαρεί η σιγκέλλα (π.χ. στη διάρκεια τοπικών επιδημιών ή επιδημιών σε χώρους όπου διαβιούν ομαδικά πολλά άτομα, σε ανθρώπους που χειρίζονται τροφή, στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, στους ασθενείς που ζουν με HIV/AIDS)

Στους ασθενείς δεν χορηγούνται αντιδιαρροϊκά φάρμακα, διότι μπορεί να επιδεινώσουν τη νόσο.

Τα CDC ζητούν από τους επαγγελματίες της Υγείας να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για τα κρούσματα σιγκέλλωσης και να αναφέρουν κάθε κρούσμα που θα διαπιστώνεται ότι οφείλεται σε πολυανθεκτική σιγκέλλα. Τους ζητούν επίσης να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς και το κοινό για την πρόληψη και τους τρόπους μετάδοσης.

Φωτογραφία: iStock