Καμπανάκι από τους καρδιολόγους: Μας απειλεί νέα πάθηση που προσβάλλει όλα τα ζωτικά όργανα

  • Ρούλα Τσουλέα
σύνδρομο
Προειδοποίηση από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αθροίζονται πάνω μας τα νοσήματα του τρόπου ζωής.

Ένα νέο σύνδρομο, που προσβάλλει σχεδόν όλα τα ζωτική όργανα, απειλεί τεράστιο αριθμό ανθρώπων και είναι επείγουσα ανάγκη να ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Σε νέα γνωμοδότησή της αναφέρει πως είναι γνωστό ότι η καρδιοπάθεια σχετίζεται με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (είναι μεταβολική νόσος) και η νεφροπάθεια. Ωστόσο ένας στους τρεις ενήλικες έχει τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε όλες αυτές τις παθήσεις.

Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να οριστεί ως μία νέα πάθηση: το καρδιο-νεφρο-μεταβολικό σύνδρομο (ή CKM). Το σύνδρομο αυτό έχει στάδια και πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς, γράφουν εμπειρογνώμονες της AHA στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.

Οι ειδικοί δημοσίευσαν την γνωμοδότησή τους σε μία προσπάθεια να επαναπροσδιοριστούν οι κίνδυνοι από την συνύπαρξη της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της χρόνιας νεφρικής νόσου και των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε έναν ασθενή.

«Η γνωμοδότηση αυτή εξετάζει τις συνδέσεις μεταξύ αυτών των παθήσεων, εστιάζοντας σε όσους βρίσκονται στα πρώιμα στάδια του συνδρόμου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της γνωμοδότησης Dr. Chiadi E. Ndumele, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

«Ο προληπτικός έλεγχος για νεφρικά και μεταβολικά νοσήματα μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη έναρξη θεραπειών, οι οποίες αφ’ ενός θα ρυθμίσουν καλύτερα τα υφιστάμενα καρδιολογικά προβλήματα, αφ’ ετέρου θα αποτρέψουν τα νέα».

Ποια όργανα προσβάλλει και πόσα στάδια έχει

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ΑΗΑ, το σύνδρομο προσβάλλει σχεδόν όλα τα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων:

  • Του εγκεφάλου
  • Των νεφρών
  • Του ήπατος
  • Της καρδιάς

Επηρεάζει επίσης πολλές δομές και λειτουργίες όπως, ενδεικτικά:

  • Τα αιμοφόρα αγγεία
  • Τη λειτουργία του καρδιακού μυός
  • Τον ρυθμό συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες (οδηγεί στην στένωση και απόφραξή τους)
  • Τους ηλεκτρικούς παλμούς της καρδιάς κ.λπ.

Το σύνδρομο έχει πέντε στάδια, που κυμαίνονται από το 0 έως το 4. Κατά το στάδιο 0 το άτομο δεν έχει παράγοντες κινδύνου και στόχος είναι η πρόληψη. Στο στάδιο 4 ο ασθενής έχει πολυάριθμους παράγοντες κινδύνου. Για κάθε στάδιο συνιστάται ξεχωριστή θεραπεία. Πιο αναλυτικά, τα στάδια έχουν ως εξής:

Στάδιο 0

Το άτομο δεν έχει κανέναν παράγοντα κινδύνου για καρδιονεφρομεταβολικό σύνδρομο. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση. Συνιστώνται:

  • Υγιεινή διατροφή
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Καλός ύπνος
  • Αποφυγή της νικοτίνης

Συνιστώνται επίσης διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, καλής πίεσης και φυσιολογικού σακχάρου και χοληστερόλης.

Στάδιο 1

Ο ασθενής έχει περίσσιο σωματικό λίπος, ανθυγιεινή κατανομή σωματικού λίπους (λ.χ. κοιλιακή παχυσαρκία) ή διαταραγμένη αντοχή στην γλυκόζη ή προδιαβήτη. Συνιστώνται αλλαγές στον τρόπο ζωής και απώλεια του τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους. Συνιστάται επίσης θεραπεία για την δυσανεξία στη γλυκόζη, εάν είναι απαραίτητη.

Στάδιο 2

Στο στάδιο αυτό ανήκουν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια ή νεφρική νόσο. Ο στόχος της φροντίδας τους είναι να τεθούν υπό έλεγχο οι παθήσεις τους, για να αποφευχθεί η εξέλιξη σε καρδιαγγειακή νόσο και νεφρική ανεπάρκεια.

Στάδιο 3

Σε αυτό το στάδιο, στο σύνδρομο έχει προστεθεί η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος που όμως δεν προκαλεί συμπτώματα. Οι ασθενείς έχουν επίσης μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, νεφρική νόσο ή αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Εδώ εντείνονται οι προσπάθειες για να αναχαιτιστεί το σύνδρομο. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια:

  • Να μην εξελιχθεί η καρδιαγγειακή νόσος σε συμπτωματική και
  • Να μην επιβαρυνθεί άλλο η νεφρική λειτουργία

Μπορεί να χρειασθούν περισσότερα ή διαφορετικά φάρμακα και πιο εντατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Στάδιο 4

Οι ασθενείς έχουν πια συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο. Έχουν επίσης περίσσεια σωματικού λίπους και μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Μπορεί ήδη να έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να έχουν εκδηλώσει:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Περιφερειακή αρτηριοπάθεια
  • Κολπική μαρμαρυγή (καρδιακή αρρυθμία)

Το στάδιο αυτό χωρίζεται σε υποκατηγορίες, αναλόγως με το αν συνυπάρχει ή όχι νεφρική νόσος. Σε αυτό το στάδιο το σύνδρομο χρειάζεται εντατική θεραπεία σε όλους τους τομείς.

Νέος υπολογισμός του κινδύνου

Η γνωμοδότηση της AHA συνιστά επίσης να αναθεωρηθούν οι ειδικοί πίνακες εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τους πίνακες αυτούς χρησιμοποιούν οι γιατροί για να υπολογίσουν πόσο κινδυνεύει ένα άτομο να εκδηλώσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι πίνακες συνήθως αφορούν άτομα ηλικίας 40-75 ετών και υπολογίζουν τον κίνδυνο σε βάθος 10ετίας, με βάση την πίεση, τη χοληστερόλη κ.λπ. Οι ειδικοί της AHA συνιστούν να προστεθούν στις παραμέτρους που υπολογίζονται:

  • Η νεφρική λειτουργία
  • Ο τύπου 2 διαβήτης
  • Οι κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία (π.χ. οικονομική σταθερότητα, πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κ.λπ.)

Συνιστούν επίσης ο υπολογισμός του κινδύνου να αρχίζει από την ηλικία των 30 ετών και να γίνεται σε βάθος 10ετίας και 30ετίας.

Η γνωμοδότηση συνιστά επίσης τη συνεργασία ποικίλων ιατρικών ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί καλύτερα το σύνδρομο αφού προσβάλλει τόσο πολλά όργανα.

Φωτογραφία: iStock