Το καλοκαίρι ευνοεί τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να καταστεί έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση διπλασιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου.

γράφει ο δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, Μαιετήρας Γυναικολόγος, ιατρός Αναπαραγωγής, μέλος της ιδρυτικής ομάδας και διαχείρισης του IoLIFE-Iaso

Αν είστε λοιπόν μια γυναίκα που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί με θεραπεία IVF τώρα είναι η ώρα να κάνετε την προσπάθειά σας! Δείτε παρακάτω την λίστα με όσα θα σας βοηθήσουν:

-Ξεκινήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή και συνοδέψτε την με γιόγκα και διαλογισμό. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σε–επιθυμητά επίπεδα και μειώστε όσο περισσότερο μπορείτε το στρες.

-Κλείστε το ραντεβού σας με τον ειδικό γυναικολόγο και λάβετε υπόψη ότι όσο περισσότερο άνετα νιώθετε με τον ίδιο και την ομάδα του, τόσο περισσότερο αυξάνεται τις πιθανότητές σας για μια εγκυμοσύνη.

-Κάντε ένα οικονομικό πλάνο για να μην αγχωθείτε αργότερα. Συζητήστε με τους ειδικούς γιατρούς στην κλινική εξωσωματικής που θα σας φροντίσουν όλα τα πιθανά σενάρια πληρωμών και σταματήστε να αγχώνεστε για τα θέματα αυτά.

Μία άλλη έρευνα έδειξε κάτι ακόμα θετικό για το καλοκαίρι: Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες ένα μήνα πριν από την προσπάθεια της εξωσωματικής, βοηθούν σημαντικά στην επιτυχία της.

Η βιταμίνη D φαίνεται ότι είναι το «κλειδί» για την επιτυχία! Ερευνητές παρατήρησαν μελετώντας 11.000 ασθενείς επί 6 χρόνια, ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν ένα μήνα πριν από την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία. «Προφανώς ο καλός, ζεστός καιρός και το φως επιδρούν στις ορμόνες και στην ωρίμανση των ωαρίων», λένε οι Βέλγοι επιστήμονες. Η ορμόνη D ειδικά παράγεται σε μεγάλες ποσότητες με τη απευθείας έκθεση στον ήλιο και επιδρά στην καλή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μάλιστα  προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η βιταμίνη αυτή επιδρά στην μελατονίνη αλλά και στον κύκλο της γυναίκας.

Δεν είναι μόνο η γυναίκα που έχει να ωφεληθεί από το φως του ήλιου. Όπως όλα δείχνουν, και το ανδρικό σπέρμα ωφελείται από την βιταμίνη D ενώ σε αυτούς που προσπαθούν να γίνουν γονείς με τον φυσικό τρόπο, αυξάνει και την λίμπιντο.

Τελικά είναι το καλοκαίρι η καλύτερη περίοδος του έτους για IVF;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι «ναι» καθώς η έκθεση στον ήλιο, οι διακοπές και η χαλάρωση βοηθούν σημαντικά κάθε προσπάθεια τεκνοποίησης.

Οι περισσότεροι νιώθουμε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι και το  καθημερινό άγχος  μειώνεται σημαντικά. Το φως του ήλιου που προάγει την παραγωγή βιταμίνης  D μας κάνει να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι και με καλύτερη διάθεση. Αντίθετα, όπως έδειξαν μελέτες ετών, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σε περιοχές του πλανήτη με συνεχή ηλιοφάνεια δεν βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της IVF.  Η εναλλαγή των εποχών φαίνεται ότι ωφελεί τον άνθρωπο.

Και δεν είναι μόνο το φως του ήλιου και η υψηλή θερμοκρασία που θα βοηθήσει σε μια επιτυχημένη εξωσωματική μέσα ή αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Σημαντικό είναι και το χαλαρό εργασιακό πρόγραμμα. Η ηρεμία του ζευγαριού που παίρνει τις διακοπές του και χαίρεται την καθημερινότητα με ξεκούραση και ευχάριστες στιγμές.

Γιατροί αναπαραγωγής από όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι οι γυναίκες που είναι χαλαρές και ξεκούραστες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τίποτα καλύτερο λοιπόν από μια προσπάθεια να γίνεται γονείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά τις διακοπές σας.

Μάλιστα γιατροί από τη Νέα Υόρκη το συνιστούν ανεπιφύλακτα ως βασικό παράγοντα επιτυχίας.