Κακώς φοβούνται οι γυναίκες την προεγχειρητική βιοψία μαστού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Μήπως η προεγχειρητική βιοψία μαστού μου προκαλέσει διασπορά τυχόν καρκινικών κυττάρων; Μήπως το υλικό της βιοψίας δεν θα είναι αρκετό ώστε να υπάρξει σωστή διάγνωση;». Τα παραπάνω αποτελούν συνηθισμένα ερωτήματα αγωνίας πολλών γυναικών στις οποίες η μαστογραφία έδειξε ύποπτα ευρήματα και για τα οποία η προεγχειρητική βιοψία (καθοδηγούμενη είτε υπερηχογραφικά, είτε μαστογραφικά) θα αποτελούσε την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Στα ερωτήματα αυτά ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης & Διάγνωσης δίνει κατηγορηματικές απαντήσεις και όπως τονίζει: «Πολλά χειρουργεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την προεγχειρητική βιοψία, η οποία δεν θα πρέπει να προκαλεί δυσπιστία στις γυναίκες, με τον φόβο ότι ενδεχόμενα θα υπάρξει διασπορά καρκινικών κυττάρων ή λήψη ανεπαρκούς υλικού για τη συγκεκριμένη εξέταση».

Δεν χρειάζεται φόβος

Ο φόβος αυτός δεν πρέπει να υφίσταται, όπως σημειώνει ο κ. Μαλακάσης, επειδή βέβαια σε μία βιοψία είναι ενδεχόμενο να μετακινηθούν κύτταρα στο «κανάλι» της βιοψίας, πράγμα αδιάφορο στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για κακοήθεια. Αν όμως αυτή αποδειχθεί θετική σε κακοήθεια, τότε στο χειρουργείο που σίγουρα θα ακολουθήσει, θα είναι εμφανές αυτό το «κανάλι» και ο χειρουργός μαστού θα προβεί στον ριζικό καθαρισμό της, αλλά και πάλι, τα εναπομείναντα πιθανά κακοήθη κύτταρα, είναι βέβαιο ότι θα εξαφανισθούν στη συνέχεια από τις θεραπείες που θα κριθούν απαραίτητες.

Πληροφορίες

Η συγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον αποδειχθεί θετική σε κακοήθεια, δίνει πολύτιμες πληροφορίες στον χειρουργό μαστού, όπως το είδος της επέμβασης αλλά και το είδος της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί. Εάν δε, πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού από έμπειρο ακτινοδιαγνώστη ή χειρουργό, δεν έχει καμιά πιθανότητα αποτυχίας, με τη βιοψία να διαρκεί μόλις 10 λεπτά, να μην απαιτεί ειδική προετοιμασία, να πραγματοποιείται με ελάχιστη τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα και το κυριότερο να μη χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ