Καύσωνας και οδήγηση στο αυτοκίνητο: Κίνδυνος υγείας από τα τζάμια – Τι να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ο καύσωνας εμπεριέχει κινδύνους, αλλά δεν γίνεται να... σταματήσει και η ζωή μας, επειδή έχει ζέστη. Έτσι, ακόμα και στον καύσωνα, θα πάρουμε το αυτοκίνητο για να μετακινηθούμε. Αυτό, όμως, κρύβει δύο πολύ σοβαρούς κινδύνους υγείας.

Ο καύσωνας απαιτεί ειδικά μέτρα προστασίας. Οι αυτοκινητιστές που δεν χρησιμοποιούν την κατάλληλη προστασία από τον ήλιο θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο βλάβης του δέρματος, ακόμα κι αν οδηγούν με τα παράθυρα κλειστά.

Έρευνα έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο κατά την οδήγηση μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, σκλήρυνση του δέρματος, χαλάρωση, καφέ σημάδια και ακόμη και καρκίνο του δέρματος, επειδή το γυαλί που χρησιμοποιείται στα πλευρικά και τα πίσω παράθυρα των αυτοκινήτων προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου προστασία UVA.

Για να αποδείξουν τα επιβλαβή αποτελέσματα που μπορεί να έχει ο ήλιος στους αυτοκινητιστές, η ιστοσελίδα Confused χρησιμοποίησε τεχνολογία φωτογραφιών με υπέρυθρες ακτίνες, για να συγκρίνει τις επιπτώσεις στο δέρμα οδηγού που χρησιμοποιεί προστασία από τον ήλιο και σε εκείνο ενός οδηγού που δεν το κάνει.

Καύσωνας και αντηλιακό

Με τον υδράργυρο να αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 33°C τις επόμενες μέρες, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά (μέχρι να κουραστείτε να μας ακούτε να σας το λέμε!) ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να βάζετε αντηλιακό ΠΡΙΝ βγείτε από το σπίτι και να το ανανεώνετε στην επιδερμίδα σας κάθε 2 ώρες περίπου.

Η ιστοσελίδα Confused και ο φιλανθρωπικός οργανισμός για έρευνα και ενημέρωση για τον καρκίνο του δέρματος, Melanoma UK, πραγματοποίησαν έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε ότι η πλευρά του σώματος δίπλα στο παράθυρο του αυτοκινήτου (μέσα σε δυνατό ήλιο) έλαβε έως και έξι φορές μεγαλύτερη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας σε σύγκριση με την πλευρά του σώματος που ήταν προς το εσωτερικό της καμπίνας.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα πλευρικά και τα πίσω παράθυρα στα αυτοκίνητα προστατεύουν το δέρμα σας μόνο από τις ακτίνες UVB, οι οποίες προκαλούν ερυθρότητα του δέρματος και ηλιακό έγκαυμα, σε αντίθεση με το κεντρικό παρμπρίζ που εμποδίζει τόσο την UVB όσο και την UVA ακτινοβολία, η οποία εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα.

Για να δείξουν την καταστροφική επίδραση στο δέρμα μας, δύο οδηγοί -ένας που έχει βάλει αντηλιακό και ένας άλλος που δεν έχει βάλει- έχουν φωτογραφίσει το δέρμα τους με κάμερες υπεριώδους τεχνολογίας.

καύσωνας

Στην σκούρα πλευρά της φωτογραφίας, βλέπετε τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο πρόσωπο του οδηγού, ο οποίος ΔΕΝ χρησιμοποιεί αντηλιακό κατά την οδήγηση

Να βάζετε ΠΑΝΤΑ αντηλιακό, ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο!

Ένας γιατρός διενήργησε εμπεριστατωμένες εξετάσεις δέρματος και στις δύο σειρές φωτογραφιών, βρίσκοντας προκαρκινικά κύτταρα στο δεξί χέρι ενός οδηγού βαν από τη Νότια Ουαλία που παραδέχτηκε ότι σπάνια βάζει αντηλιακό κατά την οδήγηση. Επειδή στην Μ. Βρετανία το τιμόνι στ’ αυτοκίνητα βρίσκεται στην δεξιά πλευρά, αυτό το χέρι (το δεξί) ήταν εκείνο που ο οδηγός άφηνε συχνά έχω από το παράθυρο καθώς οδηγούσε. Έτσι ο ήλιος τον «χτυπούσε» έντονα στο δεξί χέρι και του προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις! Από την άλλη πλευρά, η Amanda Stretton, συντάκτρια στο Confused, η οποία χρησιμοποιεί τακτικά καλλυντικά που παρέχουν και ηλιακή προστασία, είχε ελάχιστη ή και καθόλου ζημιά από τον ήλιο.

Αυτή η νέα έρευνα υπογράμμισε τις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ήλιος στην επιδερμίδα των οδηγών, όταν δεν χρησιμοποιούν την κατάλληλη προστασία, κάτι που πολλοί αγνοούν ή απλώς παραμελούν, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πηγή: http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καύσωνας: 11 συμβουλές για να αντέξετε, αν δεν έχετε κλιματισμό

Καύσωνας: Μήπως είναι υπερβολικά ζεστό το σπίτι σας; Τι να ελέγξετε

Καύσωνας: Όλα τα μέτρα προστασίας – Μεγάλη προσοχή!