Janssen: Τι έδειξε μεγάλη μελέτη για το νέο εμβόλιο Covid-19

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο
Το εμβόλιο είναι μιας δόσης. Δοκιμάστηκε σε σχεδόν 44.000 εθελοντές στην αμερικανική ήπειρο και τη Νότια Αφρική. Πόσο αποτελεσματικό ήταν σε κάθε χώρα.

Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα που έχει νέο εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ανακοίνωσε η Janssen, εταιρεία του ομίλου Johnson & Johnson.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από την κλινική μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE. Σε αυτήν συμμετέχουν 43.783 εθελοντές. Οι 468 από αυτούς είχαν συμπτώματα νόσου COVID-19. Σύμφωνα με αυτά, το ερευνητικό (πειραματικό) εμβόλιο μίας δόσης για την COVID-19 εκπλήρωσε όλα τα πρωτεύοντα και βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά  σημεία.

Η μελέτη ENSEMBLE είναι σχεδιασμένη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του υποψήφιου εμβολίου της Janssen. Στο σύνολο των συμμετεχόντων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές το εμβόλιο είχε συνολική αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής COVID-19.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον, αφορά και συμμετέχοντες οι οποίοι προσβλήθηκαν από μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Πόση προστασία παρείχε

Η έναρξη της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο παρατηρήθηκε από την 14η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Το επίπεδο προστασίας κατά της μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης COVID-19 ήταν:

  • 72% στους εθελοντές από τις ΗΠΑ
  • 66% σε εκείνους από τη Λατινική Αμερική
  • 57% σε εκείνους στη Νότια Αφρική

Επιπλέον, το εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσου σε όλες τις περιοχές που μελετήθηκαν. Και αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ αφορά όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου.  Μετά την 49η ημέρα δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό στους εμβολιασθέντες συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ENSEMBLE θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για διάστημα έως 2 ετών. Με αυτό τον τρόπο θα συλλεχθούν ακόμα περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου.

Απλή λύση

«Η Johnson & Johnson άρχισε την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 πριν από έναν χρόνο. Στην προσπάθεια αυτή αφιερώσαμε το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων μας καθώς και εντυπωσιακές συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ενός εμβολίου μίας δόσης», δήλωσε ο κ. Alex Gorsky, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson.

Και συνέχισε: «Από την αρχή, στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας απλής, αποτελεσματικής λύσης για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων, καθώς και να έχουμε τον μέγιστο αντίκτυπο για να συμβάλλουμε στο τέλος της πανδημίας. Είμαστε υπερήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο. Η δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται και έχει επείγοντα χαρακτήρα για όλους και παντού».

«Όλοι εμείς στην Janssen έχουμε πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων. Το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Janssen για την COVID-19 επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε κορυφαία επιστημονική καινοτομία, που υπηρετεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία ευρύτερα», τόνισε η κυρία Gisella Dante Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος. «Η ανακοίνωση των δεδομένων Φάσης 3 ENSEMBLE του εμβολίου μας, μας κάνει πραγματικά υπερήφανους και αισιόδοξους. Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, αποτέλεσμα των προσπαθειών μας να διασφαλίσουμε έναν υγιέστερο κόσμο, απαλλαγμένο από την πανδημία».