Υστεροσκόπηση: Πότε γίνεται και τι δείχνει

  • Iatropedia
Η Υστεροσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση με την οποία ελέγχεται το εσωτερικό της μήτρας με το υστεροσκόπιο που είναι ένα είδος τηλεσκοπίου και εισάγεται μέσω του τραχήλου. Είναι μια πολύτιμη εξέταση για τις γυναίκες αφούμπορούν να διαγνωσθούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως συμφήσεις, ενδομητρίωση, ανωμαλίες μήτρας, κύστεις ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση και άλλες.

Γράφει ο Καλιαντζής Παναγιώτης

Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

Η Λαπαροσκόπηση είναι μια επεμβατική μέθοδος κατά την οποία με την εισαγωγή ενός ειδικού τηλεσκοπίου (λαπαροσκόπιο) μέσα στην κοιλιακή χώρα μπορούμε να διαγνώσουμε και να επιλύσουμε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως συμφήσεις, ενδομητρίωση, ανωμαλίες μήτρας, κύστεις ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση και άλλες.

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην διερεύνηση της υπογονιμότητας. Μπορούμε να ελέγξουμε την διαβατότητα των σαλπιγγών, την παρουσία ή όχι συμφύσεων καθώς και την ύπαρξη υδροσάλπιγγας. Επίσης μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, ανωμαλίες μήτρας όπως δίκερως ή διδελφυς και περιτοναϊκές συμφύσεις.

Λαπαροσκοπικά μπορούμε να επέμβουμε σε πάρα πολλές παθήσεις όπως κύστες ωοθηκών, περιτοναϊκές συμφύσεις, εξωμήτριος σαλπιγγική κύηση και άλλες. Η επέμβαση γίνεται μέσω μικρών τομών μεγέθους 0.5 έως 1 εκατοστό που γίνονται στην κοιλιά και μέσω των οποίων εισάγουμε χειρουργικά εργαλεία.

Η διαφορά με τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις εγγυάται στην πολύ μικρή διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο – στην λαπαροσκοπική χειρουργική ο ασθενής νοσηλεύεται μόνο μια ημέρα ενώ στο ανοικτό χειρουργείο 4 έως 5 στην ταχύτερη αποθεραπεία, στην αποφυγή μετεγχειρητικών συμφύσεων και στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Υστεροσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση με την οποία ελέγχουμε το εσωτερικό της μήτρας με το υστεροσκόπιο που είναι ένα είδος τηλεσκοπίου και εισάγεται μέσω του τραχήλου.

Είναι μια εξέταση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία στην διάγνωση και θεραπεία της υπογονιμότητας καθώς μπορούμε να ελέγξουμε το ενδομήτριο, τα σαλπιγγικά στόμια καθώς και τον ενδοτράχηλο.

Η υστεροσκόπηση θα πρέπει να γίνεται σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών, ανεξήγητη (ιδιοπαθής) υπογονιμότητα, επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε περιπτώσεις ευρημάτων είτε από την υστεροσαλπιγγογραφία είτε από το διακολπικό υπερηχογράφημα όπως πιθανές ενδομητικές συμφύσεις ινομυώματα, πολύποδες, δίκερως και διθάλαμος μήτρα και άλλα.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι διαγνωστική ή επεμβατική στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο. Γίνεται είτε με τοπική νάρκωση είτε με γενική.

Καλιαντζής Παναγιώτης

Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

http://fertilitycare.gr/el/

E-mail: info@fertilitycare.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακάλυψη: βρέθηκε γονίδιο που μπλοκάρει τον καρκίνο στο πάγκρεας

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορούν να ξεπεραστούν