Υπάρχει κύηση χωρίς έμβρυο; Πως να μην συμβεί!

  • Iatropedia
Η αποβολή είναι μια τραυματική εμπειρία τόσο για την γυναίκα όσο και για τον άνδρα. Το να χάνεις το μωρό που κυοφορούσες έστω και για λίγες εβδομάδες προκαλεί σωματικό αλλά και ψυχικό πόνο. Υπολογίζεται ότι η ανεμβρυική κύηση ή το σύνδρομο του κενού σάκου αποτελεί περίπου το 50% των αποβολών που συμβαίνουν το πρώτο τρίμηνο. Τι είναι η ανεμβρυική κύηση; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση της; Αν συμβεί τι πρέπει να κάνετε μέχρι την επόμενη εγκυσμοσύνη σας; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Θεόδωρου Κολλάρου Γυναικολόγου

Τι είναι η ανεμβρυική κύηση (σύνδρομο κενού σάκου);

Στο σύνδρομο κενού σάκου (ή κύηση χωρίς έμβρυο), το έμβρυο δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί και υπάρχει μόνο (κενός) “σάκος” κύησης χωρίς να έχει μέσα του έμβρυο. Τα κύτταρα που αναπτύσσονται σχηματίζουν το σάκο της εγκυμοσύνης και έναν πρώιμο πλακούντα, όμως δεν υφίσταται έμβρυο. Η διάγνωση της γίνεται, συνήθως, μετά την 5η εβδομάδα της κύησης με υπερήχους, όπου εμφανίζεται άδειος ο εμβρυικός σάκος.

Η ανεμβρυική κύηση αποτελεί περίπου το 50% των αποβολών του πρώτου τριμήνου και οφείλεται κυρίως σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Όλες οι ανεμβρυικές κυήσεις καταλήγουν σε αποβολή, η όποια εκδηλώνεται με κοιλιακές κράμπες και κολπική αιμορραγία.

Υπάρχουν όλα τα κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως καθυστέρηση περιόδου, πρωινές ναυτίες ή ακόμη και θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια παλίνδρομη κύηση να δημιουργήσει μια πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στην απώλεια γρήγορα ενώ άλλοι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να λυθούν οι όποιες απορίες έχουν προκύψει σχετικά με το γεγονός.

Αρκετές γυναίκες ή ζευγάρια μπορεί να ωφεληθούν από την εξειδικευμένη καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως στατιστικά, οι πιθανότητες η επόμενη εγκυμοσύνη σας να είναι επιτυχής, είναι με το μέρος σας. Κι αυτό γιατί όπως είπαμε, στις περισσότερες περιπτώσεις ένα ή δύο αποβολές δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουμε και μια άλλη.

Πρακτικά, αυτό που πρέπει να κάνετε μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη σας είναι:

Να ξεκουράζεστε και να δίνετε περιθώριο στον εαυτό σας να ηρεμεί ψυχολογικά

Να λαμβάνετε σε καθημερινή βάση 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος τουλάχιστον 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη

Να περιορίσετε σημαντικά ή δυνατό να διακόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής και άσκησης.

Να είσαστε τυπικές στον κυτταρολογικό σας έλεγχο (τεστ Παπ), τον έλεγχο για χλαμύδια και το μαστό.

Να βεβαιωθείτε ότι έχετε αντισώματα στην ερυθρά και δεν είστε φορέας της μεσογειακής αναιμίας.

Θεόδωρος Κολλάρος

Γυναικολόγος – Πάτρα

ttfgkol@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως αντιμετωπίζεται η αιμορραγία μετά τον τοκετό!

Το έμβρυο δεν θέλει τσιγάρο!

Υπέρταση: Πόσο επικίνδυνη είναι στην εγκυμοσύνη;

Όταν η κατάθλιψη χτυπά τις μέλλουσες μαμάδες!