Ιώσεις: Πώς να νιώσετε καλύτερα σε 24 ώρες. Τι συνιστούν δύο βρετανοί ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
ιώσεις
Τέσσερις συμβουλές από δύο βρετανούς καθηγητές για να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του αναπνευστικού και τους πόνους στο σώμα που σας εξαντλούν.

Κατακόρυφη αύξηση των ιώσεων του αναπνευστικού παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, με μικρούς και μεγάλους να περνούν δύσκολες ώρες παλεύοντας με το συνάχι, τον βήχα και τον πονόλαιμο. Όποιος αρρωσταίνει, όμως, θέλει να γίνει γρήγορα καλά, ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Η άφθονη ανάπαυση και η καλή ενυδάτωση είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για να αναρρώσετε, λένε οι ειδικοί. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Υπάρχουν μερικοί ακόμα, αν και λιγότερο συνηθισμένοι, που μπορεί να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας. Να ποιοι είναι:

Κάνετε ένα ζεστό ντους

Ένα ζεστό ντους μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν οι ιώσεις της εποχής, αναφέρει ο Dr Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ.

Όπως εξηγεί, το ζεστό νερό θα ζεστάνει το σώμα σας και θα σας βοηθήσει να πάψετε να κρυώνετε. Επιπλέον, θα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνοντας τους μυς και μειώνοντας τους πόνους σας. Τέλος, θα αραιώσει τη βλέννα που συσσωρεύεται στη μύτη και στα ιγμόρειά σας, προκαλώντας σας ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Με αυτό τον τρόπο θα σας βοηθήσει να την αποβάλλετε πιο εύκολα.

Φτιάξτε ένα ζεστό

Ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ είχε δείξει ότι ένα ζεστό ρόφημα παρέχει άμεση ανακούφιση από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούν οι ιώσεις, όπως:

  • Το συνάχι
  • Τον βήχα
  • Το φτάρνισμα
  • Τον πονόλαιμο
  • Τα ρίγη
  • Την κόπωση

Ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου, όμως, καταπραΰνει μόνο το συνάχι, τον βήχα και το φτάρνισμα.

«Οποιοδήποτε ζεστό, νόστιμο ρόφημα θα καταπραΰνει τα περισσότερα συμπτώματα του κρυολογήματος, ιδίως τον πονόλαιμο και τον βήχα», τονίζει ο επικεφαλής εκείνης της μελέτης Dr. Ron Eccles, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και παγκοσμίου φήμης ειδικός στο κοινό κρυολόγημα.

Φάτε κάτι πικάντικο

Η κοτόσουπα θεωρείται ένα κλασικό «φάρμακο» για τις ιώσεις, καθώς μειώνει τη ρινική συμφόρηση, ενυδατώνει καλά τον οργανισμό, καταπραΰνει τη ρινική συμφόρηση και τροφοδοτεί τον οργανισμό με συστατικά που έχει ανάγκη (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες κ.λπ).

Διαβάστε ακόμα Να γιατί η κοτόσουπα βοηθάει στο κρυολόγημα

Όταν την ετοιμάζετε, μην παραλείψετε να βάλετε μέσα λίγο πιπέρι ή ακόμα και σκόρδο. «Δεν γνωρίζω κάποια επιστημονική μελέτη που να το επιβεβαιώνει, αλλά από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι η τακτική αυτή αποδίδει», λέει ο Dr Clarke.

Όπως εξηγεί, τρώγοντας κάτι λίγο καυτερό, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτό ίσως  οφείλεται στο ότι τα καυτερά συστατικά ερεθίζουν και ανοίγουν τους αεραγωγούς. Ή μπορεί να καταπολεμούν το «μπούκωμα», με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την αναπνοή.

Λίγο κοτόπουλο με λίγο καυτερή σάλτσα κάρυ επίσης μπορεί να σας βοηθήσει, σύμφωνα με άλλη μελέτη του Dr. Eccles.

Κάνετε έναν σύντομο περίπατο

Το τελευταίο που περνάει από το μυαλό σας όταν οι ιώσεις εξαντλούν κάθε ικμάδα και ενέργεια από τον οργανισμό σας, είναι να πάτε για βόλτα.  Ωστόσο λίγο περπάτημα πραγματικά μπορεί να σας βοηθήσει, τονίζει ο Dr. Clarke. Φροντίστε μόνο να ντυθείτε ζεστά και να μείνετε μακριά από άλλα άτομα, συνιστά.

Φωτογραφία: iStock