Ιός του Δυτικού Νείλου 2018: Η εξάπλωση στην Ευρώπη – Τι λέει το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ιός του Δυτικού Νείλου
Μια ασυνήθιστη πρόωρη εκκίνηση και ένας μεγάλος αριθμός μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχει παρατηρηθεί φέτος σε επιμέρους περιοχές της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση και τον κίνδυνο δημόσιας υγείας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ταχείας εκτίμησης επικινδυνότητα, που δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου και σε μια σύντομη ανακοίνωση για την ευρωπισκόπηση στις 9 Αυγούστου 2018.

Ιός του Δυτικού Νείλου

Ο αριθμός των κρουσμάτων ΙΔΝ στην Ευρώπη ανά επιδημιολογική εβδομάδα ενημέρωσης για την περίοδο 2014-2018

Το 2018 και έως και τις 9 Αυγούστου, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν 231 κρούσματα του ΙΔΝ σε ανθρώπους και οι γειτονικές χώρες της ΕΕ ανέφεραν 104 τέτοιες περιπτώσεις.

Τα δεδομένα επιτήρησης που συλλέχθηκαν μέσω της εποχιακής παρακολούθησης υποδεικνύουν μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, αυτές οι περιπτώσεις αναφέρθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

  •  Το 2016 και το 2017, τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν από την 28η εβδομάδα του έτους και μετά, ενώ το 2018, οι πρώτες περιπτώσεις αναφέρθηκαν την 26η εβδομάδα.
  • Μεταξύ 2014 και 2017, πέντε έως 25 περιπτώσεις αναφέρθηκαν από την 25η εβδομάδα έως την 31η εβδομάδα του έτους. Το 2018, 168 περιπτώσεις αναφέρθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ενώ η πλειοψηφία των περιοχών που επλήγησαν το 2018 ήταν περιοχές όπου αναφέρθηκαν περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια, είναι πιθανό ο ιός να εξαπλωθεί σε νέες περιοχές το 2018.

Οι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες στις πληγείσες περιοχές κινδυνεύουν να μολυνθούν. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κίνδυνο νευρολογικής νόσου του Δυτικού Νείλου (π.χ. μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα).

 Οι επιλογές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν περιλαμβάνουν:

  • Όλα τα άτομα στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να λαμβάνουν προσωπικά προστατευτικά μέτρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών.
  • Οι γιατροί και οι επαγγελματίες του τομέα της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί, αλλά έχουν κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, θα πρέπει να γνωρίζουν την επιδημιολογική κατάσταση για να εξασφαλίσουν έγκαιρη ανίχνευση.
  • Οι γιατροί καλούνται να συμπεριλάβουν τον πυρετό του Δυτικού Νείλου στη διαφορική τους διάγνωση για άτομα που έχουν επιστρέψει από τις πληγείσες περιοχές.
  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν παράταση 28 ημερών στις αιμοδοσίες από άτομα επιστρέφουν από μια πληγείσα περιοχή, για να αποτρέψουν την μόλυνση μέσω μετάγγισης αίματος.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://ecdc.europa.eu