Ημικρανία: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο!

  • Iatropedia
Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή των νευρώνων του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με κρίσεις κεφαλαλγίας και άλλων συνοδών συμπτωμάτων στη διάρκεια των οποίων, ο ημικρανικός «αρρωσταίνει», δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργήσει, αδρανοποιείται. Άλλες μορφές κεφαλαλγίας είναι συνήθως ηπιότερες, όπως η κεφαλαλγία τύπου τάσεως, αλλά πολύ συχνότερες από ότι η ημικρανία, η οποία προσβάλλει το 10% περίπου των πολιτών.

Αυτό επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ. Δήμος-Δημήτρης Μητσικώστας, Νευρολόγος, MD,PhD, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΝΝΑ, President European Headache Federation. Κια συνέχισε:

»Η κεφαλαλγία τύπου τάσεως, αντίθετα είναι ένας ήπιος πονοκέφαλος, την εμπειρία του οποίου σχεδόν όλοι οι πολίτες έχουν, αλλά οι συχνές σχετικά κεφαλαλγίες τύπου τάσεως εμφανίζονται στο 30% περίπου των πολιτών.

Υπάρχει και μια τρίτη μορφή κεφαλαλγίας, η αθροιστική κεφαλαλγία, που είναι σπανιότερη (περίπου μια περίπτωση σε 1.000 πολίτες), αλλά πολύ εντονότερη και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και από την ημικρανία»

Συγκριμένα ο ειδικός ανέφερε ότι « η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή των νευρώνων του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με κρίσεις κεφαλαλγίας και άλλων συνοδών συμπτωμάτων στη διάρκεια των οποίων ο ημικρανικός «αρρωσταίνει», δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργήσει, αδρανοποιείται.

Άλλες μορφές κεφαλαλγίας είναι συνήθως ηπιότερες, όπως η κεφαλαλγία τύπου τάσεως, αλλά πολύ συχνότερες από ότι η ημικρανία, η οποία προσβάλλει το 10% περίπου των πολιτών.

Ο κ. Μητσικώστας χαρακτηριστικά επισήμανε ότι οι κεφαλαλγίες είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο οι πολίτες απευθύνονται στον ιατρό για βοήθεια και οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (δηλαδή η ημικρανία, η κεφαλαλγία τύπου τάσεως και η αθροιστική κεφαλαλγία) είναι οι συχνότερες διαταραχές του εγκεφάλου και της νευρολογίας γενικότερα, με μεγάλη επίπτωση στη δημόσια υγεία, πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι άλλες παθήσεις με δραματική έκβαση, όπως πχ. η πολλαπλή σκλήρυνση, ή τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Στη φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, αναφέρθηκε η κα Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, Νευρολόγος – Ψυχίατρος MD, PhD, Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.

Όλες με θετική αποτελεσματικότητα στην ημικρανία με ή χωρίς αύρα σε ποσοστό στους ενήλικες 18-43% και ποσοστό στα παιδιά 7%, διότι και αυτά εμφανίζουν ημικρανία και κεφαλαλγία από την πρώτη παιδική ηλικία και την εφηβεία. Παρατηρείται, εξ’ ίσου σε αγόρια και κορίτσια με τροποποιημένο κλινικό profile σε σχέση με τους ενήλικες, όπου τα παιδιά παραπονιούνται για ζάλη, ίλιγγο ή κοιλιακά άλγη ενώ πρόκειται για μια ημικρανική παραλλαγή».

Στα παιδιά όπως και στους ενήλικες, κυρίως στα αρχικά στάδια, η αντιμετώπιση της οξείας ημικρανίας γίνεται με απλά παυσίπονα (παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη -νιμεσουλίδη, ιβουπροφένη, ναπροξένη) με σχετική επιτυχία και με ειδικά αντιημικρανικά σκευάσματα (τριπτάνες, διοεργοταμίνη).

Κλείνοντας την ομιλία της η κα Καραγεωργίου επισήμανε: «Εντούτοις, ένα σημαντικό ποσοστό των ημικρανικών ατόμων δεν απαντούν στις ειδικές θεραπείες και καταφεύγουν σε κατάχρηση φαρμάκων χωρίς αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν υποχωρεί ο πόνος αλλά βαθμιαία μεταπίπτει στη χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, σε ποσοστό 4-5%, η οποία αφενός δεν υποχωρεί και αφετέρου μεταπίπτει σε κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων ή ουσιών.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε νέους δρόμους αντιμετώπισης για τα περιστατικά αυτά κεφαλαλγίας ααλγία της καθημερινής δραστηριότητας καθώς και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ο καθηγητής Dr. Jean Schoenen, Honorary Full Professor, Headache Research Unit, University of Liège, Dept of Neurology, Citadelle Hospital, Liège, Belgium εστίασε στα αποτελέσματα και τον τρόπο δράσης της μη επεμβατικής περιφερικής νευροδιέγερσης για τη θεραπεία της κεφαλαλγίας. O κ. Schoenen ανάφερε ότι «Η προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία έχει μερική μόνο ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα στις κεφαλαλγίες και ημικρανίες και δυσάρεστες παρενέργειες. Στους χρόνιους ασθενείς, γίνεται εμφανώς ανεπαρκής. Υπάρχει έτσι μια ανάγκη για μια μη φαρμακευτική αλλά αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία.

Σε αντίθεση με τις παρεμβατικές μεθόδους περιφερειακής νευροδιέγερσης (peripheral nerve stimulation – PNS) που είναι περιορισμένες σε ασθενείς με ειδικές ανάγκες, μια μη επεμβατική περιφερειακή νευροδιέγερση μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ασθενή. Μια τέτοια λύση μπορεί να δώσει η νέα πρωτοποριακή ιατρική συσκευή Cefaly®».

Το ποσοστό των ασθενών με 50% ανταπόκριση ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στη συσκευή Cefaly® (38.1%) απ’ότι στην ομάδα ελέγχου (12.1%, p<0.05). Επιπρόσθετα μειώθηκε σημαντικά η χρήση φαρμάκων για την ημικρανία (τρυπτάνες) στους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τη συσκευή Cefaly®.

Η ιατρική αυτή συσκευή είναι διαθέσιμη στην Ευρωπαϊκή Αγορά, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και στον Καναδά. Εγκεκριμένο με CE Mark από την Ευρωπαϊκή ένωση, έχει πιστοποιηθεί στα ιατρικά πρότυπα του ISO και έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η μεγάλη καινοτομία της συσκευής Cefaly® είναι ότι επιτρέπει σε οποιονδήποτε ασθενή να χρησιμοποιήσει μόνος του ένα νευροδιεγέρτη του τρίδυμου νεύρου όποτε το έχει ανάγκη, τόσο για την πρόληψη της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας, όσο και για τη θεραπεία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως για τον πονοκέφαλο φταίει η κακή ψυχολογία;