Ημικρανία: Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα των ασθενών

 • Ρούλα Τσουλέα
ημικρανία
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος με πολυπληθή ομάδα επιστημόνων. Μεταξύ άλλων παρουσιάζει τις πιθανές αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης. Πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες εναντίον της.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο; Μπορεί η ημικρανία σας να οφείλεται στην ιγμορίτιδα; Πόσο απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στην διάγνωση του πονοκεφάλου σας; Και τι ρόλο μπορεί να παίζει η σοκολάτα στις ημικρανικές κρίσεις σας;

Απαντήσεις σε αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα για την ημικρανία και τον πονοκέφαλο δίνει ένα νέο ψηφιακό βιβλίο, που όλοι μπορούν να κατεβάσουν (download) δωρεάν από το διαδίκτυο. Το βιβλίο έχει τίτλο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες» και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος με πολυπληθή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον εξειδικευμένο στις κεφαλαλγίες νευρολόγο δρ Μιχαήλ Βικελή.

Ο πονοκέφαλος είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο μπορεί να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός γιατρού. Ωστόσο δεν είναι ένας ενιαίος, ούτε έχει μία μεμονωμένη αιτία. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου και εκατοντάδες πιθανές αιτίες, σημειώνουν ο δρ Βικελής και οι άλλοι συγγραφείς στο βιβλίο. Η ημικρανία είναι ένας από τους κύριους τύπους πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, όπως λέγεται επιστημονικά ο πονοκέφαλος. «Πρωτοπαθής» αποκαλείται κάθε πονοκέφαλος που δεν έχει σαφή και συγκεκριμένη υποκείμενη αιτία, διευκρινίζουν.

Γονιδιακή προδιάθεση στο 60%

Η ημικρανία είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πάσχοντες από αυτήν (η αναλογία είναι περίπου 10 ασθενείς σε κάθε 100 άνδρες και γυναίκες). Η εμφάνισή της έχει γονιδιακή προδιάθεση. Σχεδόν έξι στους δέκα πάσχοντες που συμμετείχαν σε μεγάλη ελληνική έρευνα το 2018, δήλωσαν πως έχουν στενό συγγενή ο οποίος πάσχει από ημικρανία. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, ο στενός συγγενής είναι η μητέρα.

Μολονότι, όμως, τα γονίδια είναι σημαντικά, δεν είναι το άπαν στην ημικρανία. Για να εκδηλωθεί μια κρίση ημικρανίας υπεισέρχονται ορισμένοι εκλυτικοί παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

 • Ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. στρες)
 • Βιολογικοί (π.χ. ορμονικές μεταβολές)
 • Παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. ύπνος, εργασία, διατροφή).

Στο βιβλίο, ο δρ Βικελής και οι άλλοι ειδικοί εξηγούν πόσο σημαντικός είναι για κάθε ασθενή κάθε εκλυτικός παράγοντας. Παραθέτουν όλα τα δεδομένα για τον ρόλο στην ανάπτυξη ημικρανίας που έχουν, μεταξύ άλλων:

 • Οι ορμόνες
 • Η διατροφή
 • Ειδικά διαιτολόγια
 • Η παχυσαρκία

Επιπλέον, απαντούν σε ερωτήματα όπως:

 • Γιατί η συγκεκριμένη κεφαλαλγία είναι συχνότερη στις γυναίκες
 • Ποια είναι τα συμπτώματα
 • Πως γίνεται η διάγνωση
 • Γιατί συγχέουμε με την ημικρανική κεφαλαλγία τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα.

Και στα παιδιά

Καταρρίπτουν επίσης μερικούς από τους κυριότερους μύθους για την κεφαλαλγία και εξηγούν γιατί έχει ζωτική σημασία για τους ασθενείς να απευθύνονται σε έναν νευρολόγο. Ιδιαίτερη αναφορά εξάλλου γίνεται στην ημικρανία στα παιδιά, στην χρόνια μορφή της, στην εξέλιξη της κεφαλαλγίας στον χρόνο, αλλά και στην αντιμετώπισή της η οποία, αναλόγως με την περίπτωση, μπορεί να συμπεριλαμβάνει από απλά παυσίπονα έως εξειδικευμένα φάρμακα και μονοκλωνικά αντισώματα.

Σημαντικό μέρος του βιβλίου καλύπτουν άλλες κεφαλαλγίες, όπως η κεφαλαλγία τάσεως, η αθροιστική κεφαλαλγία, η νευραλγία τριδύμου και άλλες κεφαλαλγίες όπως η κεφαλαλγία από το αυχενικό σύνδρομο, οι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται το καλοκαίρι ή στη διάρκεια του ύπνου.

«Παρότι η ημικρανία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, παραμένει υποτιμημένο πρόβλημα», τονίζει ο δρ Βικελής, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση

Όπως εξηγεί, επί δεκαετίες η Ιατρική αδυνατούσε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει την ημικρανία. Έτσι, η επίσκεψη στον ιατρό κάποτε δεν κατέληγε πουθενά, παρά μόνο σε μια γενικόλογη σύσταση περί υπομονής και σε μια συζήτηση περί πιθανής ύφεσης μετά τη μέση ηλικία.

«Αυτό οδήγησε στην ευρέως διαδεδομένη αλλά λανθασμένη εντύπωση πως η ημικρανία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί», λέει. «Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί ασθενείς υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς αναγνώριση και διάγνωση της πάθησης τους, χωρίς κατανόηση από το περιβάλλον τους, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους και που, σήμερα, είναι εφικτή. Ωστόσο το πρώτο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της ημικρανίας ξεκινά με την σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση. Αυτός είναι ο στόχος του ψηφιακού βιβλίου και γι’ αυτό διατίθεται δωρεάν προς όλους, γιατρούς και ασθενείς».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το ψηφιακό βιβλίο μέσω του ιστότοπου του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος ΕΔΩ, αλλά και μέσω της εξειδικευμένης στις κεφαλαλγίες ενημερωτικής ιστοσελίδας headaches.gr ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα http://www.kefalalgies.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν