Ημερίδα και έκθεση ζωγραφικής για τη νόσο Αλτσχάιμερ

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Ενημερωτική ημερίδα και έκθεση ζωγραφικής για τη νόσο Αλτσχάιμερ διοργανώνει τον Σεπτέμβριο η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Νόσου Αλτσχάιμερ.

Ενημερωτική ημερίδα και έκθεση ζωγραφικής για τη νόσο Αλτσχάιμερ διοργανώνει τον Σεπτέμβριο η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 19:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αντίστοιχα, η έκθεση ζωγραφικής θα φιλοξενηθεί από 20 έως 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο χώρο του ART16 (Αρτεμισίου 16, Κεραμεικός).  Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Γι’ αυτό τον λόγο διοργανώνεται λαχειοφόρος αγορά και κλήρωση των έργων στις 29 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:00).

O Σεπτέμβριος είναι παγκοσμίως μήνας αφιερωμένος στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη αιτία άνοιας. Η άνοια προσβάλλει έναν στους πέντε ανθρώπους ηλικίας άνω των 80 ετών, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Στη χώρα µας υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια. Ο αριθμός αυτός, όμως, αναµένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.

Η ημερίδα «Ζώντας καλά με την άνοια»

Η καθημερινότητα για όποιον πάσχει από άνοια είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο πάσχοντες νιώθουν αποκομμένοι από την  κοινότητα στην οποία ζουν. Αυτό οφείλεται τόσο στα βιολογικά εμπόδια που βάζει η ίδια η ασθένεια, όσο και σε εκείνα που βάζει η κοινωνία, όπως:

  • Μη προσβάσιμοι χώροι
  • Έλλειψη ενημέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη νόσο και τη διαχείρισή της
  • Απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα της ημερίδας που θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. Ομιλητές θα είναι οι πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες της χώρας μας.

Η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, θα αναλύσει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Η ομιλία της θα έχει θέμα «Χτίζοντας Κοινότητες φιλικές προς την άνοια».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Νίκος Σκαρμέας, από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, θα ενημερώσει το κοινό για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την ίδια την ασθένεια. Η ομιλία του θα έχει θέμα «Όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Μετά το τέλος των ομιλιών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει σχετικές ερωτήσεις.

Η έκθεση ζωγραφικής

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής τιτλοφορείται «Η Τέχνη Θεραπεύει/Art Heals ΙΙ». Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι και ευαισθητοποιημένοι από τις απαιτήσεις της φροντίδας ατόμων με άνοια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμβάλλουν με την τέχνη τους στην «μεταμόρφωση» της καθημερινότητας και στην προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες ζωής για τους συμπολίτες μας.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:00, θα γίνει πάρτυ για τα εγκαίνια της έκθεσης.
  • Στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11:00, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με θέματα:
  • «Η νόσος Αλτσχάιμερ σήμερα – Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια». Ομιλήτρια θα είναι η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.
  • «Πρακτικά θέματα φροντίδας και συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια». Ομιλητής θα είναι ο ψυχολόγος Κωστής Προύσκας, διδάκτωρ Γεροντολογίας, διευθυντής ΜΦΗ Άκτιος.
  • «Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος iDo – Καινοτόμα ψηφιακή εκπαίδευση για επαγγελματίες φροντιστές ατόμων με άνοια». Ομιλήτρια θα είναι η κλινική νευροψυχολόγος Ελένη Μαργιώτη, υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στο Μαρούσι.
  • Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019,  στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Τέχνη και ψυχική νόσος, μια μικρή περιήγηση στις σκιές του μυαλού». Ομιλήτρια θα είναι η ιστορικός Τέχνης Μαρία Αθανασέκου, διδάσκουσα ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Frederick.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, στις 10:00-14:00, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Περισσότερες πληροφορίες και για τις δύο εκδηλώσεις μπορείτε να αναζητήσετε στο τηλέφωνο 210-7013271 ή στην ιστοσελίδα www.alzheimerathens.gr.