Είμαι έγκυος: Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο;

Πολλές φορές οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της κυοφορίας. Συχνά όμως αγχώνονται για το κατά πόσο είναι ασφαλές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες γενικές αρχές ισχύουν.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Λόγω του αυξημένου κινδύνου να πραγματοποιηθεί μία γέννα κατά τη διάρκεια μίας πτήσης, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν τα ταξίδια με το αεροπλάνο μετά το τέλος της 36ης εβδομάδας. Αν πρόκειται για δίδυμο κύηση το όριο είναι λίγο πιο χαμηλά και συνήθως είναι στις 32 εβδομάδες. Νωρίτερα όρια (πριν την 36η εβδομάδα) ισχύουν επίσης αν η κύηση είναι αυξημένου κινδύνου ή με ιστορικό πρόωρου τοκετού.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες απαιτούν επιβεβαίωση των ημερομηνιών από τους γυναικολόγους για εγκυμοσύνες πέραν των 28 εβδομάδων. Η βεβαίωση θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και να αναφέρει ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά χωρίς επιπλοκές.

Ο κίνδυνος για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση αυξάνεται στην εγκυμοσύνη, αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτός ο κίνδυνος επηρεάζεται από την πτήση. Πρέπει να λαμβάνονται οι λογικές προφυλάξεις που ισχύουν για κάθε ταξιδιώτη και οι ελαστικές κάλτσες θεωρούνται μία καλή επιλογή. Αν υπάρχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση πιο μπορεί να χρειαστούν εξειδικευμένες συμβουλές.

Αν γεννήσατε και πρέπει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία εβδομάδα από τη γέννα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το βρέφος είναι υγιές. Τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ή εμφάνισαν επιπλοκές δεν θα πρέπει να πετάξουν πιθανά για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό. Ανάλογα με την κατάσταση του μωρού θα πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες από τον παιδίατρο. Τα βρέφη που παρουσίασαν νεογνική αναπνευστική δυσχέρεια ή παιδιά με χρόνια πνευμονική νόσο θα πρέπει εξεταστούν από παιδίατρο και πνευμονολόγο και να δοθούν οδηγίες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: [email protected]

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως έχετε αναιμία; Όλα τα σημάδια!

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends