Ήμασταν τυχεροί με την COVID: Η επόμενη πανδημία με τη νόσο Χ ίσως έχει 50 εκατ. θύματα

  • Ρούλα Τσουλέα
πανδημία
Δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για την επόμενη πανδημία, που ο ΠΟΥ αποκαλεί «νόσο Χ».

Σοβαρούς φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει η επόμενη πανδημία, που πιστεύουν πως ήδη «βρίσκεται καθ’ οδόν», εκφράζουν οι ειδικοί στη δημόσια Υγεία.

Η νόσος Χ, όπως έχει ονομαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), θα προκληθεί από κάποιο άγνωστο παθογόνο. Η εκδήλωσή της θεωρείται σχεδόν σίγουρη και όχι απλώς πιθανή, και πιστεύεται ότι είναι θέμα χρόνου να την αντιμετωπίσουμε.

Την πανδημία θα προκαλέσει κάποιος ιός από τα εκατομμύρια που κυκλοφορούν εν αγνοία μας στον πλανήτη. Ο τελικός απολογισμός της μπορεί να είναι 50 εκατομμύρια νεκροί σε όλο τον κόσμο – αριθμός πολλαπλάσιος από τα 6,9 εκατομμύρια θύματα που είχε έως τώρα ο κορωνοϊός.

Στην πραγματικότητα, η επόμενη πανδημία μπορεί κάλλιστα να είναι της ίδιας κλίμακας με την Ισπανική γρίπη που θέρισε τον πλανήτη το 1918 και το 1919. Τότε είχαν αρρωστήσει λιγότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι με τον κορωνοϊό – περίπου 500 εκατομμύρια έναντι 667 εκατομμυρίων τώρα. Ωστόσο η θνησιμότητα έφτασε στο 10% των κρουσμάτων.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι για να αναχαιτιστεί θα πρέπει να αναπτυχθούν και να διανεμηθούν ταχέως νέα εμβόλια. Το ερώτημα είναι πόσο έτοιμος είναι ο κόσμος για κάτι τέτοιο.

Η Dame Kate Bingham, ειδική σε θέματα Βιοτεχνολογίας η οποία το 2020 διατέλεσε επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τους Εμβολιασμούς εναντίον της COVID-19 της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή πλέον η COVID-19 «θεωρείται σε μεγάλο βαθμό νόσος ρουτίνας».

«Θα το θέσω ως εξής. Η πανδημία της γρίπης του 1918-1919 σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από εκείνους που σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε στην εφημερίδα Daily Mail.

«Σήμερα, μπορούμε να αναμένουμε ανάλογη θνησιμότητα από έναν από τους πολλούς ιούς που ήδη υπάρχουν. Σήμερα, οι ιοί που αναπαράγονται και μεταλλάσσονται εντατικά είναι περισσότεροι απ’ οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής στον πλανήτη. Δεν συνιστούν, φυσικά, όλοι απειλή για τους ανθρώπους. Πολλοί, όμως, είναι. Κατά κάποιον τρόπο, ήμασταν τυχεροί με την COVID-19», πρόσθεσε.

Ένα εκατομμύριο άγνωστοι ιοί

Όπως εξήγησε, η επιστημονική κοινότητα είναι ενήμερη για 25 οικογένειες ιών. Κάθε μία διαθέτει χιλιάδες «μέλη» που θεωρητικώς έχουν όλα την δυνατότητα να εξελιχθούν σε πανδημία.

Εκτός αυτών, εκτιμάται ότι υπάρχουν και περίπου 1 εκατομμύριο άγνωστοι ιοί, οι οποίοι καραδοκούν κάπου εκεί έξω. Αυτοί μπορεί να περνούν από είδος σε είδος, έως ότου αποκτήσουν τη δυνατότητα να μολύνουν και τους ανθρώπους.

Μολονότι λοιπόν ο κορωνοϊός επισήμως έχει προκαλέσει σχεδόν 7 εκατομμύρια θανάτους, αλλά στην πραγματικότητα αυτοί πλησιάζουν τα 20 εκατ., η ανθρωπότητα υπήρξε τυχερή.

«Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι κατάφερε να αναρρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μόλυνε ο κορωνοϊός», τόνισε. «Φαντασθείτε τη νόσο Χ που είναι εξίσου λοιμώδης με την ιλαρά και έχει το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα (είναι 67%). Κάπου στον κόσμο, ο ιός που την προκαλεί αναπαράγεται. Και αργά ή γρήγορα κάποιος θα εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα».

Η Dr. Bingham τόνισε πως τα πρώτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επόμενη πανδημία, πρέπει να ληφθούν τώρα. Και αυτά είναι να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την έρευνα και την ανάπτυξη.

«Το χρηματικό κόστος της αδράνειας είναι δυσθεώρητο», επισήμανε. «Ακόμα και η COVID-19, κόστισε στον πλανήτη 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα και σε έξοδα δημοσίας Υγείας. Και ήταν μια σχετικά ήπια νόσος σε σύγκριση με τη νόσο Χ».

Είναι επίσης απαραίτητο να αναπτυχθούν άμεσα «διαφορετικά πρωτότυπα εμβόλια για κάθε οικογένεια ιών που μας απειλεί», πριν αρχίσει η επόμενη πανδημία.

Με αυτά τα εμβόλια θα μπορούσε ενδεχομένως να  καταπολεμηθεί και η νόσος Χ – κάτι που «δεν είναι καθόλου απίθανο», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock