Ηλικιωμένοι: Γιατί τους απειλεί η υποθερμία και ΜΕΣΑ στο σπίτι – πως να προστατευτούν

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλικιωμένοι
Οι χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν τους ηλικιωμένους ακόμα κι όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Ευτυχώς μπορούν να λάβουν πολλά μέτρα προστασίας.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν υποθερμία, ακόμα κι όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι τους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι χάνουν γρήγορα θερμότητα και συχνά δεν το συνειδητοποιούν. Έτσι, κινδυνεύουν να υποστούν υποθερμία πριν το καταλάβουν.

Η υποθερμία είναι η επικίνδυνη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας. Αναπτύσσεται όταν κάνει κρύο και ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει αρκετή θερμότητα. Ακόμα και η σύντομη έκθεση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Για έναν ηλικιωμένο, η μείωση της σωματικής θερμοκρασίας στους 35 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, πρόβλημα στους νεφρούς, βλάβη στο ήπαρ κ.λπ.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με το NIA, τα προειδοποιητικά συμπτώματα της υποθερμίας είναι:

* Αργή ή μπερδεμένη ομιλία

* Υπνηλία ή νοητική σύγχυση

* Ρίγη ή δυσκαμψία στα χέρια και στα πόδια

* Φτωχός έλεγχος των κινήσεων του σώματος

* Αργές αντιδράσεις

* Αδύναμος καρδιακός παλμός

* Σωματική θερμοκρασία 35 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη.

Τι να προσέξετε στο σπίτι

Το ΝΙΑ τονίζει στην ανακοίνωσή του πως οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από υποθερμία ακόμα κι όταν η θερμοκρασία στο σπίτι τους είναι 16-18 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό, διότι μπορεί το σπίτι να μην είναι αρκετά ζεστό ώστε να είναι ασφαλείς.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους ζουν μόνοι, διότι δεν υπάρχει κάποιος που θα τους προειδοποιήσει ότι το σπίτι τους είναι παγωμένο.

Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα, πρέπει να κάνετε τα εξής:

* Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 20-21 βαθμούς Κελσίου. Για να μην κάνετε σπατάλη στη θερμότητα, κλείστε τη θέρμανση στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και κλειδώστε τις πόρτες τους. Να έχετε επίσης κλειστές τις πόρτες για το υπόγειο.

* Βάλτε πετσέτες τυλιγμένες σε ρολό στο κάτω μέρος κάθε πόρτας απ’ όπου μπαίνει ρεύμα αέρα.

* Ελέγξτε όλα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δεν χάνει θερμότητα από αυτά. Να έχετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες κλειστές για να εμποδίζετε τη διέλευση του αέρα. Αν νιώθετε ότι από κάπου μπαίνει παγωμένος αέρας, χρησιμοποιήστε ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες για να κλείσετε το κενό.

* Να ντύνεστε ζεστά, παρότι βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Ρίξτε μια κουβέρτα στα πόδια σας. Να φοράτε κάλτσες και ζεστές παντόφλες.

* Όταν μπαίνετε για ύπνο, να φοράτε μακριά εσώρουχα κάτω από το νυχτικό ή την πιτζάμα σας. Να σκεπάζεστε με έξτρα κουβέρτες πάνω από το πάπλωμα. Να φοράτε σκούφο.

Η διατροφή σας

* Να τρώτε καλά για να μην χάνετε βάρος. Αν δεν τρέφεστε σωστά, μπορεί να έχετε λιγότερο λίπος κάτω από το δέρμα σας, αλλά το υποδόριο λίπος σάς είναι απαραίτητο για να είστε ζεστοί.

* Φροντίστε σε κάθε γεύμα να καταναλώνετε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα. Πρωτεΐνες περιέχουν τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα κρέατα, τα πουλερικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Υδατάνθρακες κυρίως τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά, τα φρούτα, οι φρυγανιές, τα αρτοσκευάσματα κ.λπ.

* Μην πίνετε αλκοόλ. Αν σας είναι απαραίτητο, περιορισθείτε σε ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα. Να θυμάστε ότι το αλκοόλ διεγείρει την αποβολή θερμότητας από το σώμα.

Επικοινωνία και συσκευές θέρμανσης

* Να επικοινωνείτε καθημερινά με συγγενείς και φίλους. Αν στο σπίτι σας υπάρξει διακοπή ρεύματος, προσπαθήστε να μείνετε με κάποιον συγγενή ή φίλο και όχι μόνοι σας στο παγωμένο σπίτι.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε τζάκι, σόμπα ή/και φορητά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αν, λ.χ., έχετε τζάκι ή σόμπα, ΜΗΝ σφραγίσετε όλες τις διόδους του αέρα. Πρέπει να ανανεώνεται ο αέρας στο σπίτι σας.

Γενικά, να λαμβάνετε όλα τα μέτρα προφύλαξης με τις φορητές θερμαντικές συσκευές. Για τα μέτρα αυτά, διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.