Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος: πρόληψη και τρόποι θεραπείας

  • Iatropedia
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, θεωρείται μια από τις σοβαρότερες παθήσεις της όρασης, η οποία εμφανίζεται κοντά στην ηλικία των 60 χρονών. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για την πάθηση αυτή, σε πόσους τύπους διακρίνεται και ποιος είναι ο σοβαρότερος, για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν όταν εμφανισθούν.

Του Γεωργίου Παπαδέδε

χειρουργού οφθαλμιάτρου

Τι είναι;

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του βυθού του οφθαλμού μας, δίπλα στο οπτικό νεύρο και είναι υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση (εικ.1,2).

Μετά από κάποια ηλικία – στατιστικά μετά τα 60 – ενδέχεται να παρουσιάσει κάποιες αλλοιώσεις στα πλαίσια της Ηλικιακής της εκφύλισης. Η σοβαρότατη αυτή πάθηση απειλεί την κεντρική μας όραση και διακρίνεται σε 2 τύπους, την ξηρού τύπου εκφύλιση και την υγρού τύπου εκφύλιση.

A. Ξηρού τύπου εκφύλιση

Αποτελεί τη συχνότερη αλλοίωση. Η βλάβη εξελίσσεται σταδιακά και ο ασθενής διαπιστώνει, σε προχωρημένο δυστυχώς στάδιο την μη αντιστρέψιμη απώλεια της όρασης του. Σταδιακά η περιοχή της ωχράς είτε ατροφεί είτε καταστρέφεται με εναποθέσεις υλικού μεταβολισμού – Drusen (εικ 4).

Β. Υγρού τύπου εκφύλιση

Αποτελεί τη σοβαρότερη αλλοίωση.Η βλάβη εξελίσσεται γρήγορα και οφείλεται σε αιμοραγία ή διαρροή παθολογικών – εύθραστων – νεοαγγείων που σχηματίζονται κάτω από την ωχρά (εικ.6). Ο ασθενής συνήθως επισκέπτεται τον ιατρό για ξαφνική απώλεια της όρασης του.

Τι συμπτώματαπαρουσιάζει;

Η βλάβη συνήθως αφορά στη κεντρική μας όραση μειώνοντας την οπτική μας οξύτητα.Παράλληλα προκαλεί κεντρικά και παρακεντρικά σκοτώματα (σκοτεινά σημεία/μαύρες κηλίδες) ή μεταμορφοψία δηλαδή παραμόρφωση της κεντρικής μας όρασης,όπου παράλληλες γραμμές εμφανίζονται ως διακεκομμένες ή καμπυλωτές. Η βλάβη στη πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά και στους 2 οφθαλμούς,αλλά συχνά ξεκινά από το ένα μάτι για να εμφανιστεί στο άλλο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πρόληψη – Αντιμετώπιση

Ο κάθε ασθενής οφείλει σε ηλικία 60 χρόνων να εξετάζεται προληπτικά από τον Οφθαλμίατρο, ο οποίος θα τον ενημερώσει για την κατάσταση του βυθού του οφθαλμού του.Ο έλεγχος του βυθού προυποθέτει τη χρήση μυδριατικών σταγόνων (βυθοσκόπηση). Ξαφνική βέβαια απώλεια κεντρικής όρασης ή άλλο μη σύνηθες σύμπτωμα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στο ιατρό άμεσα, σε όποια ηλικία. Ο σκοπός της όποιας αντιμετώπισης είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η σοβαρότερη υγρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς αντιμετωπίζεται:

Με ενέσιμες θεραπείες (με ικανοποιητικό αλλα συνήθως παροδικό αποτελέσμα),

Ή σπανιότερα πλέον με laser σε συνδυασμό ή μη με τις ενέσιμες θεραπείες.

ενώ στην ξηρά μορφή της νόσου, γίνεται προσπάθεια επίσης να παραμείνει σταθερή με κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα συμπληρώματος διατροφής (Αντιοξειδωτικά και πολυβιταμινούχα σκευάσματα). Η προληπτική λοιπόν εξέταση είναι απαραίτητη για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της ηλικιακής μας εκφύλισης.

Γεώργιος Παπαδέδες,MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

www.eyespecialist.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως βλέπει κάποιος που έχει γλαύκωμα. ΦΩΤΟ

Κριθαράκι στα μάτια; Γιατί βγαίνει; τι πρέπει να κάνουμε;

Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε καταρράκτη;

Στην Ελλάδα του 2013 δεν υπάρχει εκπαιδευτής σκύλων για τυφλούς

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί