Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πέντε νεκροί και 275 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλεκτρονικό τσιγάρο
Εξαπλώνεται στις ΗΠΑ η πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 805 έχουν νοσήσει.

Δεν έχει τέλος η «επιδημία» της πνευμονοπάθειας που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ. Μέσα σε μία εβδομάδα ακόμα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επιβεβαιώθηκαν 275 νέα κρούσματα της νόσου, αυξάνοντας κατακόρυφα την αγωνία των ατμιστών της χώρας.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2019 οι νεκροί ανέρχονταν σε 12 και τα συνολικά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε 805. Και αυτό, όταν από τα τέλη Ιουνίου έως και την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 7 θάνατοι και 530 κρούσματα.

Οι αμερικανικές Αρχές που ερευνούν την όλη κατάσταση λένε πως ακόμα δεν έχει συσχετιστεί η πνευμονοπάθεια με κάποια συγκεκριμένη ουσία ή προϊόν. Και συνιστούν στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Οι δύο από τους ασθενείς που κατέληξαν ήσαν από τη Τζώρτζια και τη Φλόριντα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Τζώρτζια, έως στιγμής έχουν καταγραφεί σε αυτή την πολιτεία 9 περιστατικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο ασθενής που κατέληξε.

Οι περισσότεροι ασθενείς στην Τζώρτζια είναι άνδρες, μέσης ηλικίας 26 ετών. Ο μικρότερος ασθενής είναι 18 ετών και ο γηραιότερος 68 ετών, αλλά οι περισσότεροι είναι νέοι.

Αν και ο ασθενής που έχασε τη ζωή του στη Τζώρτζια είχε ιστορικό βαριάς χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι γιατροί είπαν ότι δεν κάπνιζε υγρά με κάνναβη. Κάπνιζε μόνο υγρά με νικοτίνη.

Στη Φλόριντα, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών είναι 27. Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα δεν ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον ασθενή που κατέληξε.

Μόνο το 17% των ασθενών πάνω από 35 ετών

Οι υπόλοιποι θάνατοι έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια, το Κάνσας, το Ιλινόι, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα, το Μισισίπι, το Μισούρι και το Όρεγκον. Τα 805 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 46 αμερικανικές πολιτείες, ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Οι μόνες πολιτείες όπου δεν έχουν ακόμα αναφέρει κρούσματα από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η Αλάσκα, η Αλαμπάμα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Ρόουντ Άιλαντ. Οι αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι επίσης έχουν αναφέρει ένα κρούσμα.

Η πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκδηλώνεται κυρίως σε άνδρες. Το 67% των ασθενών είναι ηλικίας 18 έως 34 ετών, σύμφωνα με τα CDC. Το 16% έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών. Μόνο το 17% των ασθενών έχουν ηλικία πάνω από 35 ετών.

Τα CDC είπαν επίσης ότι έχουν επιστρατεύσει περισσότερους από 100 γιατρούς και ερευνητές για να εντοπίσουν την αιτία της νόσου. Η πνευμονοπάθεια αυτή μοιάζει με πνευμονία. Τα πρώιμα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια, κόπωση και πόνο στο στήθος. Μερικοί ασθενείς εκδηλώνουν επίσης ναυτία, έμετο και διάρροια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν