Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Εντείνονται οι έλεγχοι για τις αιτίες της κρίσης – Σχεδόν 1.500 οι ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλεκτρονικό τσιγάρο
Επτά νέοι θάνατοι και 180 νέα κρούσματα από τη νόσο EVALI που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι Αρχές εντείνουν τους ελέγχους για να βρουν τις αιτίες της κρίσης.

Κατά εκατοντάδες αυξάνονται κάθε εβδομάδα οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ. Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως θα αρχίσουν να ελέγχουν και τον καπνό που εκπέμπουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μήπως καταφέρουν να βρουν την ρίζα του κακού. Εκτιμούν ωστόσο ότι πιθανώς θα βρεθούν μπροστά σε περισσότερες από μία αιτίες.

Εν τω μεταξύ, αποφάσισαν να δώσουν επίσημη ονομασία στην ασθένεια, που καταστρέφει τους πνεύμονες κυρίως εφήβων και νεαρών ενηλίκων ατμιστών.

Ο νεότερος απολογισμός που έδωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα είναι αποκαρδιωτικός:

  • Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι 1.479. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 1.299. Ο νεότερος ασθενής είναι 13 ετών και ο γηραιότερος 75 ετών.
  • Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή είναι 33. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 26.

Τα νέα περιστατικά και θύματα υποδηλώνουν ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης.

Το 96% των ασθενών που εκδήλωσαν τη νόσο EVALI, όπως ονομάστηκε η μυστηριώδης πνευμονοπάθεια, χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η ονομασία EVALI είναι το ακρωνύμιο των λέξεων E-Cigarette or Vaping Associated Lung Injury (πνευμονική βλάβη σχετιζόμενη με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άτμισμα).

Από τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν, το τουλάχιστον 47% χρειάσθηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, το 22% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν χρειάσθηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ίσως τελικά δεν είναι μία η αιτία

Οι ειδικοί από τα CDC και την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) αναφέρουν πως πολλοί από τους ασθενείς (το 31%) χρησιμοποιούσαν μόνο υγρά αναπλήρωσης με THC. Η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης.

Το 10% των ασθενών, εξ άλλου, χρησιμοποιούσαν μόνο υγρά αναπλήρωσης που περιείχαν νικοτίνη. Οι υπόλοιποι ασθενείς χρησιμοποιούσαν και υγρά με THC και υγρά με νικοτίνη.

Οι ειδικοί εξέταζαν έως τώρα κυρίως τα υγρά αναπλήρωσης. Πλέον, όμως, θα αρχίσουν οι έλεγχοι και στον καπνό που παράγεται όταν θερμαίνονται τα υγρά αυτά, διότι η θέρμανση ίσως οδηγεί στην παραγωγή κάποιας τοξικής ουσίας.

«Απ’ ό,τι φαίνεται θα χρειασθούν αρκετοί μήνες έως ότου βρεθεί η ρίζα του προβλήματος», εκτίμησε η Dr Anne Schuchat, αναπληρώτρια διευθύντρια των CDC. «Η εκτίμησή μας είναι ότι ίσως τελικά η αιτία δεν είναι μόνο μία, αλλά πολλές».

Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα εξηγεί τα διαφορετικά ευρήματα διαφόρων ελέγχων. Επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, π.χ., που εξέτασαν δείγματα πνευμονικού ιστού από μερικούς ασθενείς, ανέφεραν βλάβες όμοιες με χημικά εγκαύματα. Αντίθετα, επιστήμονες από την FDA ανέφεραν πως τα δύο τρίτα των υγρών αναπλήρωσης με THC που έχουν εξετάσει, ήταν θετικά στην οξική βιταμίνη Ε η οποία είναι τοξική.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τα CDC, το 95% των ασθενών αρχικά εκδήλωσαν συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως:

  • Βήχα
  • Πόνο στο στήθος
  • Δύσπνοια

Το 77% εκδήλωσαν επίσης γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως:

  • Πόνο στην κοιλιά
  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Διάρροια

Σύμφωνα με τα CDC, υπό διερεύνηση βρίσκονται εκατοντάδες ακόμα κρούσματα από τη νόσο που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς και πολλοί θάνατοι. Ωστόσο ανακοινώνονται μόνο τα επιβεβαιωμένα ή σχεδόν επιβεβαιωμένα περιστατικά και όχι τα πιθανά.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι δύο Αρχές συνιστούν να μην χρησιμοποιείται ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο από εφήβους, νεαρούς ενήλικες ή εγκύους. Οι υπόλοιποι ενήλικες πρέπει να αποφεύγουν κυρίως τα υγρά αναπλήρωσης με THC (τα υγρά αυτά πωλούνται νόμιμα σε μερικές αμερικανικές πολιτείες).

Επιπλέον, ουδείς πρέπει να χρησιμοποιεί αυτοσχέδια υγρά αναπλήρωσης ή υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται από μη εγκεκριμένες πηγές. Τέλος, δεν πρέπει να γίνονται προσθήκες/προσμίξεις στα υγρά αναπλήρωσης του εμπορίου.