Ιλαρά: Αυτοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

  • Iatropedia
Πολύς λόγος γίνεται για την ιλαρά το τελευταίο διάστημα, την έξαρση που παρουσιάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη και την χώρα μας αλλά και την αμέλεια κάποιων ως προς τον επαρκή εμβολιασμό. Σκόπιμο είναι ως εκ τούτου να ξεκαθαρίσουμε ποιοι πρέπει να προβούν άμεσα σε εμβολιασμό!

Καταρχάς θα πρέπει να χωρίσουμε τον πληθυσμό σε δύο βασικές, ηλικιακές κατηγορίες: Αυτούς που γεννήθηκαν πριν από το 1970 (οπότε δεν υπήρχε το εμβόλιο) και αυτούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1970…

Οι πρώτοι (γεννημένοι προ του 1970) θεωρούνται ότι έχουν νοσήσει σε παιδική ηλικία και έχουν αντισώματα. Αν δεν το γνωρίζουν ωστόσο με βεβαιότητα ότι έχουν νοσήσει στην παιδική ηλικία από ιλαρά, πρέπει να κάνουν ένα δοκιμαστικό αντισωμάτων ιλαράς που θα πιστοποιήσει πέραν πάσης αμφιβολίας αν έχουν ανοσία ή όχι.

Οι δεύτεροι, αυτοί δηλαδή που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και γνωρίζουν ότι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου MMR, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Όσοι όμως έχουν κάνει μόνο την μία δόση και όχι επαναληπτική, πρέπει να σπεύσουν να κάνουν και την δεύτερη δόση του εμβολίου καθώς θεωρούνται ακάλυπτοι έναντι του ιού που σημειωτέον πλήττει πιο βαριά τους ενήλικες σε σύγκριση με τα παιδιά.

Ειδικά δε όσοι εργάζονται σε δομές υγείας (νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης, γηροκομεία κλπ) ή σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, είναι οι πρώτοι που οφείλουν να ελεγχθούν για αντισώματα και να κάνουν και τις δύο δόσεις.

Να τονίσουμε ότι σε εγκυμονούσες δεν γίνεται το εμβόλιο μονό ιλαράς ή τριπλό MMR. Μπορούν ωστόσο, όσες δεν έχουν ανοσία να το κάνουν μετά τον τοκετό. Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί με το εμβόλιο για την ιλαρά δεν πρέπει να μείνει έγκυος για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

Αναλυτικά το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει όσα αναφέρονται στη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου:

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:
– τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
– τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ι. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα οι παιδίατροι, τουλάχιστον 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών έως 4 ετών, δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς (δηλαδή μόνο με μία δόση).

Το εμβόλιο συνταγογραφείται από παιδιάτρους και παθολόγους ή γενικούς γιατρούς και γίνεται δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας (ΕΣΥ και ΠΕΔΥ). Μπορεί ωστόσο όποιος του το συστήσει ο γιατρός του να το αγοράσει και ιδιωτικά από φαρμακεία.

keelpno ilara