Ιγμορίτιδα: Τι προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται;

  • Iatropedia
Το κρυολόγημα δε λέει να σας περάσει και η μύτη σας τρέχει συνεχώς; Αισθάνεστε ένα βάρος στο κεφάλι; Μήπως έχετε ιγμορίτιδα; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι η ιγμορίτιδα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Με τον όρο ιγμορίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή των ιγμορείων ή αλλιώς των παραρρίνιων κόλπων. Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας ποικιλίας αιτίων που προκαλούν φλεγμονή και απόφραξη των κόλπων και επακόλουθη οξεία μόλυνση (οξεία ιγμορίτιδα) ή χρόνια φλεγμονή (χρόνια ιγμορίτιδα).

Η ιγμορίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί ως οξεία, υποξεία, υποτροπιάζουσα και χρόνια. Αν τα συμπτώματα διαρκούν μέχρι ένα μήνα θεωρείται οξεία. Αν τα συμπτώματα διαρκούν από 1-3 μήνες είναι υποξεία, ενώ αν διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες είναι χρόνια. Υποτροπιάζουσα είναι όταν υπάρχουν > 3 επεισόδια μέσα σε 12 μήνες τα οποία διαρκούν ≥10 ημέρες.

Αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες τότε πιθανά το αίτιο να είναι κάποιο βακτήριο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η αιτία πιθανά να είναι ιογενούς προέλευσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνηθέστερα, οι ασθενείς εμφανίζουν ένα κρυολόγημα που δεν υποχωρεί μετά την εβδομάδα ή επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από 4-5 ημέρες. Έτσι η καταρροή και η ρινική συμφόρηση είναι τα κύρια συμπτώματα. Μπορεί να υπάρχει πόνος πάνω από την πληγείσα περιοχή κόλπων και συχνά περιγράφεται ως πίεση ή βάρος από τον ασθενή). Μπορεί να υπάρχει πυρετός, πυώδεις ρινικές εκκρίσεις και μειωμένη ή απούσα όσφρηση.

Τα συμπτώματα υποχωρούν σχετικά αργά σε 2-3 εβδομάδες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ληφθεί αντιβιοτικά ή όχι. Πάνω από τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν βελτίωση ή εξάλειψη των συμπτωμάτων χωρίς αγωγή με αντιβιοτικά.

Αντιμετώπιση:

•παρακεταμόλη / ιβουπροφένη για τον πόνο / πυρετό.

• αποσυμφορητικά μύτης για μικρό χρονικό διάστημα.

• ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ή φυσιολογικό ορό.

• επαρκείς ποσότητες υγρών και ανάπαυση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έχετε ιγμορίτιδα; διαβάστε μια εξέλιξη που ανατρέπει πολλά…