ΙΑΣΩ General: Τα 3 ύποπτα συμπτώματα για εγκεφαλικό

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκεφαλικό
Αγώνας δρόμου με τον χρόνο είναι η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα ύποπτα συμπτώματα για να μειωθούν οι κίνδυνοι για τον ασθενή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών στις 29 Οκτωβρίου, επιστήμονες από την εξειδικευμένη Μονάδα Άμεσης Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General τονίζουν ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού με τρεις απλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο ΑΠΛΑ και τις οδηγίες που συνοδεύουν κάθε γράμμα:

Α- Άκρα

Βάλτε τον ασθενή με πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο να σηκώσει και τα δύο χέρια ψηλά με τις παλάμες προς τα πάνω και τα μάτια κλειστά.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ: Και τα δύο χέρια κινούνται το ίδιο ή καθόλου
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ: Ένα από τα δύο είναι πιο αδύναμο και πέφτει

Π – Πρόσωπο

Βάλτε τον ασθενή να χαμογελάσει
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ: Και οι δύο πλευρές του προσώπου κινούνται το ίδιο
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ: Μία από τις δύο κινείται λιγότερο ή καθόλου, το στόμα έχει «στραβώσει»

Λ – Λόγος

Βάλτε τον ασθενή να πει μια φράση όπως: «Γύρισα σπίτι από τη δουλειά»
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ: Επαναλαμβάνει σωστά χωρίς να ψευδίζει
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ: Δεν επαναλαμβάνει σωστά, ψευδίζει, χρησιμοποιεί λάθος λέξεις/φθόγγους ή δε μιλά καθόλου

Α – Άμεσα

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα προηγούμενα συμπτώματα, μην καθυστερείτε, επικοινωνήστε άμεσα με μία εξειδικευμένη Μονάδα.

εγκεφαλικό

Τι σημαίνουν

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα υποδηλώνουν αιφνίδια αδυναμία στο χέρι, αιφνίδια αδυναμία στην μία πλευρά του προσώπου και τις δυσκολίες στην ομιλία, που αποτελούν τα 3 κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν ένα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι παθολογικό, η πιθανότητα να έχει εγκεφαλικό ο ασθενής είναι 72%.

Αν περισσότερα από ένα είναι παθολογικά, η πιθανότητα για εγκεφαλικό είναι πάνω από 85%, τονίζουν οι ειδικοί της Μονάδας.

Μονάδα Εγκεφαλικών

Η Μονάδα Άμεσης Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων του ΙΑΣΩ General έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα των διεθνών προδιαγραφών και είναι μία από τις ελάχιστες οργανωμένες και άρτια εξοπλισμένες Μονάδες Εγκεφαλικών της χώρας μας.

Η Μονάδα ανήκει στο διεθνές δίκτυο SITS (Safe Implementation of Treatments in Stroke) στο οποίο συμμετέχουν μόνο κέντρα που πιστοποιημένα τηρούν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

Η Μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένους και έμπειρους νευρολόγους καθώς και άρτια καταρτισμένους νοσηλευτές, οι οποίοι σε συνεργασία με ιατρούς σχετικών ειδικοτήτων προσφέρουν ταχεία διάγνωση και ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη θεραπεία. Επιπλέον, οι άρτια εξοπλισμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου εξασφαλίζουν ότι ο ασθενής θα έχει την απαιτούμενη εντατική ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση και φροντίδα.

Κατά την άφιξή του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΙΑΣΩ General, ο ασθενής με πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο αξιολογείται με ταχείς ρυθμούς από το εξειδικευμένο προσωπικό και ενεργοποιείται η Ιατρική Ομάδα Εγκεφαλικών. Ειδικός νευρολόγος αναλαμβάνει την άμεση κλινική αξιολόγηση του ασθενούς ενώ σε συνεργασία με έμπειρους ακτινολόγους και με τη βοήθεια αξονικής ή/και μαγνητικής τομογραφίας προσδιορίζεται η έκταση της βλάβης στον εγκέφαλο.

Η αντιμετώπιση

Η άρτια οργάνωση της Μονάδας και ο άριστος συντονισμός της διεπιστημονικής ιατρικής ομάδας συντελούν ώστε το περιστατικό να αξιολογείται πλήρως μέσα σε 45-60 λεπτά, όπως απαιτεί η σύγχρονη διεθνής ιατρική πρακτική.

Εντός 3 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων, μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού θρομβολυτικού φαρμάκου (Actilyse r-tPA), το οποίο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις διαλύει το θρόμβο και αποκαθιστά τη φυσιολογική αιμάτωση του εγκεφάλου. Εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα ενεργειών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες AHA/ASA 2013-2015, προσδιορίζεται η ασφάλεια χορήγησης του φαρμάκου και οι πιθανότητες ευνοϊκής έκβασης για τον ασθενή.

Εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων, μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της μηχανικής θρομβεκτομής για τη διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την ενδοφλέβια θρομβόλυση τις πρώτες 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων σε ασθενείς με βαρύ εγκεφαλικό (NIHSS>6) λόγω απόφραξης μεγάλου αγγείου και ως μόνη θεραπεία όταν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση του θρομβολυτικού φαρμάκου ή λόγω καθυστερημένης προσέλευσης. Η θρομβεκτομή αποτελεί την τελευταία θεραπευτική εξέλιξη για την αντιμετώπιση των σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων με την οποία επιτυγχάνεται διάνοιξη στο 70-80% των περιπτώσεων.

Γραμμή επικοινωνίας

Η Μονάδα διαθέτει ειδική γραμμή 24ωρης επικοινωνίας, τηλ. 210 6502700, η οποία υποστηρίζεται από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να δίνει οδηγίες για τη σωστή αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.