Οι τοκετοί μετά από εξωσωματική έχουν επιπλοκές

  • Iatropedia
Πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος του νεογνού, και ίσως και προβλήματα καρδιάς είναι ορισμένες από τις επιπλοκές που παρουσιάζονται σε παιδιά που γεννιούνται με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, της Αγγλίας. Στην ίδια έρευνα οι επιστήμονες αναφέρουν πάντως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι εξίσου υγιή με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσιολογικό τρόπο, άρα δεν συντρέχει λόγος πανικού.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση και οι άλλες παρεμφερείς τεχνικές επιτρέπουν σε ένα ζευγάρι να ξεπεράσει τα προβλήματα γονιμότητας, καθώς επίσης να αποκτήσει παιδί σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή του επαγγελματικού φορέα των Βρετανών γυναικολόγων-μαιευτήρων αναφέρει επίσης ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση διπλασιάζει την πιθανότητα για απόκτηση διδύμων. Σχεδόν ένας στις τέσσερις τοκετούς μετά από εξωσωματική καταλήγει σε πολλαπλές γεννήσεις (δίδυμα ή περισσότερα παιδιά).

Περίπου το 5% των συνολικών παιδιών που γεννιούνται, έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας εκ γενετής, όμως στα παιδιά της εξωσωματικής υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατά το ένα τρίτο περίπου. Από την άλλη, σύμφωνα με την έκθεση, αργότερα στη ζωή, στην ηλικία των 12 ετών, δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα παιδιά της εξωσωματικής και στα υπόλοιπα, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τις γλωσσικές ικανότητες ή τη συμπεριφορά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

κρύβει κινδύνους η εξωσωματική γονιμοποίηση;

μητέρες με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, όσες δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ