Η θεραπεία για τον καρκίνο κατά την εγκυμοσύνη δεν οδηγεί σε διακοπή της κύησης

  • Iatropedia
Οι γυναίκες που είναι έγκυες, όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο μπορούν να ξεκινήσουν θεραπεία για τη νόσο τους αμέσως και δεν χρειάζεται να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της θεραπείας στην ανάπτυξη του παιδιού τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκεστο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine".

Η νέα αυτή μελέτη για τον καρκίνο στην κύηση παρουσιάστηκε και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου 2015, όπου ο καθηγητής Frédéric Amant, γυναικολόγο-ογκολόγο του Καθολικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λουβέν στο Βέλγιο καιεπικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα νέα αποτελέσματα από την ενδελεχή εξέταση 129 παιδιών, ηλικίας μεταξύ ενός και τριών ετών, τα οποία γεννήθηκαν μετά την προγεννητική τους έκθεση σε θεραπεία καρκίνου της μητέρας τους (χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες), έδειξαν φυσιολογική ανάπτυξη τόσο σε διανοητικές διεργασίες, όσο και στη λειτουργία της καρδιάς, σε σύγκριση με μια αντίστοιχη ομάδα παιδιών από το γενικό πληθυσμό.

'Όπως είπε ο Αμάντ, «η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τον πρόωρο τοκετό παρά από τη χημειοθεραπεία, συνεπώς η αποφυγή της πρόωρης γέννας είναι σημαντικότερη από την αποφυγή της χημειοθεραπείας». Χαρακτήρισε επίσης κάπως απρόσμενα τα ευρήματα, «δεδομένου ότι η αντικαρκινική θεραπεία είναι αρκετά τοξική και τα περισσότερα φάρμακα της χημειοθεραπείας διαπερνούν τον πλακούντα».

Οι πιο συχνοί καρκίνοι στις εγκύους της μελέτης ήσαν του μαστού και του αίματος (λευχαιμία κ.α.). Οι κύκλοι χημειοθεραπείας στις μητέρες κυμαίνονταν από έναν έως δέκα και ο αριθμός τους δεν φάνηκε να επηρεάζει την υγεία των παιδιών τους. Καμία χημειοθεραπεία δεν είχε όμως γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί σε αυτή την περίοδο είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για το μωρό.

Ο Αμάντ επεσήμανε ότι «η νέα έρευνα συμπεριέλαβε πολλά είδη χημειοθεραπείας. Όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα τα είδη της είναι ασφαλή». Γι΄αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει μια άλλη μελέτη με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, καθώς και μία ανάλυση της επίπτωσης κάθε επιμέρους αντικαρκινικού φαρμάκου. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χημειοθεραπείας σε ορισμένα παιδιά (έως την ηλικία των 18 ετών).

Ο καρκίνος κατά την εγκυμοσύνη είναι σπάνιος, καθώς συμβαίνει μόνο σε μία έγκυο γυναίκα ανά 1.000 περίπου. Παραμένει πάντως ερωτηματικό σε ποιό βαθμό οι γιατροί θα καθησυχασθούν από τα ενθαρρυντικά ευρήματα της νέας έρευνας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκυμοσύνη στην περίοδο: Δείτε τι ισχύει ακριβώς

Πότε μια γυναίκα κινδυνεύει να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν