Η τεστοστερόνη είναι… κακός επενδυτικός σύμβουλος!

  • Iatropedia
Η προσομοίωση του κλίματος που επικρατεί σε μια χρηματιστηριακή αίθουσα συναλλαγών έδειξε ότι τα επίπεδα των ορμονών των χρηματιστών σε ένα έντονο, ανταγωνιστικό και αγχώδες περιβάλλον αυξάνονται, οδηγώντας τους να επενδύουν σε χρηματιστηριακά προϊόντα υψηλού ρίσκου!

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι δίδοντας σε χρηματιστές δόσεις κορτιζόλης ή τεστοστερόνης αυξάνοντας τεχνητά τα φυσιολογικά επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών, αυτοί αγόραζαν και πωλούσαν χρηματιστηριακά προϊόντα με κάθε άλλο παρά σώφρονα τρόπο! Η εξήγηση γι’ αυτήν την αλλοφροσύνη είναι το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν, εξηγούν οι επιστήμονες.

Με άλλα λόγια, η εκτίναξη των ορμονών στα ύψη στο έντονα ανταγωνιστικό, σχεδόν επιθετικό χρηματιστηριακό περιβάλλον, ωθεί τους χρηματιστές σε ριψοκίνδυνες επιλογές, ενίοτε με καταστροφικά αποτελέσματα. Κάπως έτσι δημιουργούνται τα τοξικά παράγωγα και οι οικονομικές κρίσεις, από τις ορμόνες «τρελαμένων» golden boys –and girls…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται ως αντίδραση στο φυσικό ή ψυχολογικό στρες, ανεβάζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και προετοιμάζοντας τον οργανισμό για «μάχη ή φυγή». Επίσης, η τεστοστερόνη είναι η «ορμόνη της επιθετικότητας», απαραίτητη για την επιβίωση. Και όλοι ξέρουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι μια ζούγκλα.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των δύο αυτών ορμονών μπορούν να παίξουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στις αγορές μέσω συμπεριφορών λήψης ριψοκίνδυνων αποφάσεων με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνουν οι ερευνητές: στο πείραμα που πραγματοποίησαν, η αυξημένη κορτιζόλη επηρέαζε άμεσα τους συμμετέχοντες κάνοντάς τους να προτιμούν προϊόντα υψηλού ρίσκου ενώ η τεστοστερόνη αύξανε την αισιοδοξία τους για το πώς θα διαμορφώνονταν οι τιμές στο μέλλον… Όπως λέει χαρακτηριστικά στην επιθεώρηση Scientific Reports ο Δρ. Carlos Cueva από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Αλικάντε στην Ισπανία, «οι ορμονικές αλλαγές μας βοηθούν να καταλάβουμε την συμπεριφορά των χρηματιστών, ιδίως σε περιόδους οικονομικής αστάθειας».